Omroepen: NPO-onderzoek moet kijken naar hiërarchische verhoudingen en korte contracten
maandag 28 november 2022

Omroepen: NPO-onderzoek moet kijken naar hiërarchische verhoudingen en korte contracten

Het NPO-onderzoek naar misstanden op redacties bij de publieke omroep moet ook oplossingen voor de toekomst bieden. Dat stelt voorzitter Arjan Lock maandag namens het College van Omroepen (CvO), het adviesorgaan waarin alle omroepen zich hebben verenigd.

De omroepen hebben overlegd over de onthullingen over de angstcultuur bij talkshow De Wereld Draait Door.

“Het is heel goed dat de NPO een onafhankelijk onderzoek laat doen”, stelt Lock. “Maar er moet echt goed worden onderzocht wat er mis is gegaan en hoe dat komt. We pleiten ervoor ook te kijken naar de toekomst. Om dit soort situaties te voorkomen, moet er iets veranderen aan de structuren en hiërarchische verhoudingen binnen Hilversum.”

De omroepen vinden het ook ‘heel belangrijk dat er meer zekerheid’ komt in de programmering om redacties zekerheid te geven en de mogelijkheid om te bouwen aan expertise. “Dat geeft ruimte om meer contractuele zekerheid te bieden.” Nu krijgen veel medewerkers kortlopende contracten, omdat niet duidelijk is hoe lang een programma blijft bestaan.

Eerder pleitte ook WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes hier al voor in het radioprogramma Spraakmakers. “De tijdelijke contracten in Hilversum geven een vorm van afhankelijkheid”, zei Huisjes. “Redacteuren vragen zich af: heb ik volgend jaar nog wel een baan? Zit ik nog wel bij het team? En degene die dat beoordeelt, is jouw eindredacteur. Kan je dan echt vrijuit praten bij problemen? Dat is de diepste kern waar het probleem begint.”

Bron: AD/BM

Bericht delen