dinsdag 16 januari 2018

Omroepen in verzet tegen 'tweekoppig monster' NPO

Steeds meer publieke omroepen keuren het beleid van koepelorganisatie NPO af. De NPO wil zoveel mogelijk de content van alle publieke omroepen onder het merk ‘NPO’ plaatsen. VPRO-directeur Lennart van der Meulen gaf deze week in dagblad Gooi en Eemlander aan dat hij deze centralisatie van content als een ‘Noord Koreaanse benadering’ ziet.

Veel publieke omroepen hebben al eerder hun zorgen geuit dat door de machtsverschuiving van publieke omroepen naar de NPO de pluriformiteit en toegevoegde waarde zal verminderen. Gekscherend worden in de wandelgangen van omroeporganisaties Shula Rijxman en Henk Hagoort ‘het tweekoppig monster’ genoemd.

Naast de bezuinigingen vanuit Den Haag is het NPO-beleid steeds meer voelbaar bij de omroepen. Deze week heeft de NPO aangegeven het mes te willen zetten in weinig bekeken omroep websites. Van de 600 huidige websites blijven er dan 50 over. NPO wil verder ook programma’s sneller van tv halen. Dit geldt niet alleen voor programma’s met te weinig kijkers, maar ook die te veel ouderen trekken.

Omroep MAX-directeur Jan Slagter heeft aan Spreekbuis.nl aangegeven volledig achter het standpunt van zijn VPRO-collega te staan. Slagter: “De NPO gedraagt zich als een mediabedrijf terwijl ze een bestuursorganisatie zijn. De omroepen zijn het succes van het publieke omroep. De vele medewerkers werkzaam bij de omroepen maken dagelijks met succes de radio- en tv programma’s en niet de NPO. Het is duidelijk dat met de richting die de NPO op wil gaan zij de omroepen buitenspel willen zetten.”

Door de afbrokkelende steun vraagt Slagter zich af hoe lang de NPO-top nog kan blijven zitten. Slagter: “Ik weet niet of hun posities houdbaar zijn, nu zij niet de volle steun krijgen van alle omroepen. Het is ook hun taak om met de omroepen samen te werken en hen te faciliteren om hun beleidsplan uit te voeren. Het ziet er niet naar uit dat ze dit willen doen.”

Het gehele artikel met reacties van Jan Slagter (Omroep MAX) en Bert Huisjes (WNL) is te lezen op Spreekbuis.nl.

Bron: Spreekbuis

Bericht delen