dinsdag 16 januari 2018

Omroep wil meer vrouwen en allochtonen

De publieke omroep wil dat er meer vrouwen en niet-westerse allochtonen op televisie komen. Nu zijn beide groepen nog relatief weinig op de buis. Dat bleek vrijdag tijdens een presentatie van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

Uit een onderzoek dat de NPO vorig jaar deed, blijkt dat van de personen die op de publieke omroep (Nederlands) sprekend in beeld kwamen, 38 procent vrouw was. 9 Procent betrof niet-westerse allochtonen, terwijl dat in de samenleving rond de 11 procent is.

De publieke omroep en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben vorig jaar afgesproken dat er in 2015 sprake moet zijn van “een meetbare verbetering” van het aantal vrouwen en niet-westerse allochtonen op tv. Er is echter niet afgesproken hoe groot die verbetering moet zijn.

Bestuurslid Ruurd Bierman van de NPO zei vrijdag dat hij omroepen en tv-programma’s ook geen quota of normen gaat opleggen. Die moeten zelf kijken of en hoe ze meer vrouwen en allochtonen in beeld brengen. “Het is niet zo dat wij hier vanuit het Kremlin richtlijnen afgeven.”

Bron: De Gelderlander/Broadcast Magazine

Bericht delen