Omroep EVNS strijdt voor meer vrouwen op tv
dinsdag 17 november 2020

Omroep EVNS strijdt voor meer vrouwen op tv

EVNS is een aspirant omroep die vrouwen met verschillende achtergronden, overtuigingen en talent een stem wil geven, om zo een betere representatie in de media te bewerkstelligen. EVNS staat voor evenness, ofwel gelijkheid.

Rahel de Vriend en Mildred Roethof, oprichters EVNS: “Onderzoek toont aan dat 70 procent van de meisjes anders over hun toekomst nadenkt na het zien en horen van vrouwelijke rolmodellen. Verandering begint bij representatie. Als je het kunt zien, kan je het ook worden. We hebben zo veel talentvolle vrouwen en meisjes, maar als hun kwaliteiten niet gezien worden, verandert er ook niets. Dat is waar onze omroep een lans voor gaat breken.”

Met een female first redactieraad wil EVNS vernieuwende programma’s maken waarin inclusiviteit en de representatie van de vrouw prioriteit hebben. Gelijkheid door evenredige representatie van vrouwen in programma’s en ontwikkeld door een redactieraad bestaande uit 80 procent vrouwen.

Volgens Rahel de Vriend en Mildred Roethof blijven te veel urgente verhalen ongehoord en ongezien doordat het vrouwelijk perspectief op tv onvoldoende aan bod komt. Het aandeel vrouwen in Nederlandse non-fictie televisieprogramma’s in 2019 was slechts 36,6 procent. Van 1995 tot op heden is het percentage vrouwen in het nieuws nooit hoger geweest dan 27 procent en slechts 23,2 procent van alle deskundigen op televisie is vrouw. Bij thema’s zoals economie en politiek ligt dat cijfer nòg lager.

EVNS streeft naar 50.000 betalende leden voor het einde van het jaar. Dat is nodig om binnen het publieke bestel formeel aspirant omroep te kunnen worden. Lid worden kost 10 euro per jaar.

Bron: EVNS/BM

Bericht delen