Ombudsman NPO doet onderzoek naar klimaatjournalistiek NOS
vrijdag 4 maart 2022

Ombudsman NPO doet onderzoek naar klimaatjournalistiek NOS

De ombudsman van de NPO opent een onderzoek naar de klimaatjournalistiek van de NOS na een klacht van XR Nieuwsmedia.

XR Nieuwsmedia vindt dat de NOS ‘onvoldoende aandacht aan nieuws en actualiteit over de klimaat- en ecologische crisis’ besteedt. Ombudsman Margo Smit zegt de zaak nu verder te gaan onderzoeken, omdat XR Nieuwsmedia niet tevreden is met de reactie daarop van NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff. “XR Nieuwsmedia was niet overtuigd en dan zal ik ernaar gaan kijken”, zegt Smit. Ze verwacht dat het onderzoek zo’n drie maanden gaat duren.

XR Nieuwsmedia, een uit actiegroep Extinction Rebellion voortgekomen groep ‘bezorgde burgers en journalisten’, stelde enkele weken geleden dat de NOS ‘in gebreke blijft ten opzichte van de journalistieke code van NPO’ en in het bijzonder op het vlak van klimaatjournalistiek. Volgens de groep werken er bij de NOS te weinig mensen aan klimaatjournalistiek en wordt er bij de verhalen die de omroep wél brengt te weinig context geboden.

Gelauff schreef in zijn reactie onder meer dat niet alleen de redacteuren die klimaat onder hun hoede hebben over het onderwerp schrijven, maar ook redacteuren van andere redacties. Ook zegt Gelauff eraan te twijfelen of Extinction Rebellion wel echt geïnteresseerd is in de werkwijze van de NOS, omdat die de klacht zonder wederhoor bij de ombudsman heeft neergelegd.

De NOS laat weten de uitkomst van het onderzoek van de ombudsman af te wachten.

Bron: Nu.nl/BM
Foto: Stefan Heijdendael/NOS

Bericht delen