OM laat politieprogramma’s op tv aanpassen vanwege privacy
dinsdag 20 februari 2018

OM laat politieprogramma’s op tv aanpassen vanwege privacy

De politie past uitzendingen van het tv-programma De Meldkamer (SBS6) en de online realityserie Robuust Blauw! aan na een onderzoek van De Monitor (KRO-NCRV) over de online activiteiten van de politie.

Dat gebeurt op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM). Onder meer een uitzending waarbij De Monitor het exacte adres en de naam van een verdachte kon achterhalen zal worden aangepast. 

Tijdens het onderzoek van De Monitor heeft de redactie diverse fragmenten in De Meldkamer en Robuust Blauw! ontdekt waarin de beelden herleidbaar zijn tot verdachten of daders. Deze resultaten heeft De Monitor voorgelegd aan het OM, omdat die goedkeuring verleent aan de uitzendingen. 

In het geval van seizoen twee van De Meldkamer is het OM contractpartner, samen met de politie en de producent. Medewerkers van het OM hebben op meerdere momenten meegekeken met het tv-programma en uiteindelijk is er een fiat gegeven voor uitzending.

Hoe kan het dat in de tv-uitzending dan toch tot personen herleidbare informatie te zien is? Persofficier Wouter Bos: “Dat is gebeurd in de snelheid van werken. Dat is alleen maar een verklaring en geen rechtvaardiging. In het geval van De Meldkamer zijn we onvoldoende scherp geweest en dat kan verklaren dat het mis is gegaan. Is dat goed? Nee. Willen we in de toekomst daar alerter op zijn? Absoluut.” 

Volgens Esther Toet van de politie is inmiddels contact gezocht met de politie-eenheid in Limburg. De betreffende uitzending van Robuust Blauw! is offline gehaald en de politie gaat nu contact opnemen met de producent van de serie. “De kwetsbare jongen die erin voorkomt zal beter worden geblurd”, zegt Toet. 

In de bewuste uitzending van De Meldkamer is een verhoor te zien van een koperdief door de hulpofficier van justitie. Behalve dat er dossierinformatie gedeeld werd, is de identiteit van de verdachte herleidbaar door zijn stem en zijn kleding. SBS6 bevestigt de opdracht tot verandering. “Dat is gebeurd op twee stukjes, waarbij de stem beter vervormd is en een t-shirt nog onherkenbaarder is gemaakt”, licht Jamilla Jansen van SBS6 toe. 

Het fragment van een scooterdief, die in dezelfde uitzending te zien is, wordt ook aangepast. Ook hier werd dossierinformatie gedeeld en is de identiteit van de verdachte herleidbaar door de kleding en stem. De bewuste uitzending staat nog offline.

Kijk dinsdag 30 januari om 21.25 uur op NPO 2 naar De Monitor: de politie online.

Bron: KRO-NCRV/BM

Bericht delen