woensdag 17 januari 2018

Olympische Spelen: mega-operatie voor de NOS

Als op 5 augustus de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro begint, start ook voor de NOS een mega-operatie. De Olympische sporters zijn volgen via een ongekend aantal uren live televisie en radio, 14 livestreams op NOS.nl en de NOS app, speciale pagina’s op NOS Teletekst en – dit jaar voor het eerst – Facebook en Instagram.

 

Ook nieuw is dat de Nederlandse teamsporten live of semi-live zijn te bekijken op het digitale themakanaal NPO Sport. Met de oud-Olympiërs Edith Bosch, Robin van Galen, Erben Wennemars, Maarten Ducrot, Herbert Dijkstra, Ruben Houkes, Gregory Sedoc en Maarten van der Weijden heeft de NOS bovendien een grote hoeveelheid Olympische expertise aangetrokken. Als geen ander weten zij uit te leggen wat een sporter op dit allerhoogste niveau voelt en meemaakt.

Opnieuw is de NOS door OBIS (de televisietak van het IOC) gevraagd om een Olympische sport voor een miljardenpubliek in beeld te brengen. Dit keer is dat het hockeytoernooi (mannen en vrouwen). Met de Olympische Spelen van vier jaar geleden in Londen bereikte de NOS 90 procent van de bevolking en met de winterspelen van twee jaar later in Sotsji zelfs 91 procent, ofwel 14 miljoen mensen. In deze Sportzomer is het bereik tot nu toe ruim 95 procent.

Met het recordaantal van achttien uur live televisie per etmaal (in totaal 300 uur) is NPO 1 tussen vrijdag 5 en zondag 21 augustus de Olympische zender van Nederland. De openings- en sluitingsceremonies, op respectievelijk 5 en 21 augustus in het Maracanã-stadion, worden becommentarieerd door Léon Haan en Jan Roelfs. Gert van ’t Hof maakt deze spelen zijn Olympische debuut als presentator ter plaatse. Zijn bijdragen kunnen in alle programma’s opduiken.

Tussen 07.00 uur en 09.00 uur geeft Jeroen Stomphorst in NOS Studio Rio een overzicht van wat er de afgelopen nacht op sportgebied is gebeurd. Daarna is de ‘match of the day’ te zien van het Olympisch basketbaltoernooi, met commentaar van Mart Smeets – zijn allerlaatste klus voor de NOS. Om 14.00 uur begint de eerste van drie edities NOS Rio Live. Vier uur lang live sport, gepresenteerd door Rivkah op het Veld of Sjoerd van Ramshorst. Om 18.00 uur, wordt werkend Nederland bijgepraat door Tom Egbers en sidekick Robin van Galen (bondscoach waterpolo heren) in NOS Studio Rio. Vervolgens neemt Dione de Graaff of Herman van der Zandt om 18.45 uur het stokje over met de tweede editie van NOS Rio Live, tot 23.00 uur. Daarna is het tijd voor de dagelijkse late night talkshow NOS Studio Olympic Park met Henry Schut.

In de derde en laatste editie van NOS Rio Live neemt Herman van der Zandt of Dione de Graaff (als de één de avonduitzending presenteert, zit de ander in de nacht en andersom) vanaf 23.45 uur de verstokte sportliefhebber mee de Olympische nacht in. Tot maar liefst 05.00 uur. In de tweede week, bij de atletiekfinales, is oud-Europees kampioen op de 60 meter horden en drievoudig deelnemer aan de Olympische Spelen Gregory Sedoc te gast als analist.

Op NPO Radio 1 wordt het commentaar bij de openings- én de sluitingsceremonie geleverd door Ed van den Bent. De ochtend is tussen zes en half tien het domein van Jurgen van den Berg in het NOS Radio 1 Journaal. Het wereldnieuws wordt afgewisseld met Olympische blokken, waarin Gio Lippens en Erben Wennemars de luisteraar bijpraten over wat er de afgelopen nacht in Rio is verricht. Om half tien begint het zomerse samenwerkingsverband tussen de NOS en de omroepen NPO 1 Radio Sportzomer, waarin van 14.00 uur tot 23.00 uur de nadruk ligt op live sport, met flitsen van NOS-verslaggevers in Rio de Janeiro. Het eerste blok, tot 18.00 uur, wordt van zondag tot en met donderdag gepresenteerd door Lara Rense, met op zondag Hugo Borst naast zich en op de overige dagen Suzanne Bosman. Vrijdag en zaterdag neemt Mark Visser de honneurs waar, samen met Suzanne Bosman of Margreet Reijntjes. In het tweede blok, van 18.00 uur tot 23.00 uur, zit Robbert Meeder achter de microfoon, vergezeld van wisselende presentatoren van andere omroepen.

Tussen 23.00 uur en middernacht is als altijd Met het Oog op Morgen te beluisteren (met veel Olympische sportflitsen) en daarna is het tot 06.00 uur de beurt aan Ronald Boot en Jurjen van den Bergh om in NPO Radio 1 Sportzomer te schakelen naar de live sport in Rio.

Op de speciale Olympische website van de NOS, www.nos.nl/rio2016, zijn veertien gelijktijdige livestreams beschikbaar. Op sommige dagen zo’n twintig uur lang, zijn daarop live beelden te zien van de wedstrijden in Rio. Er zijn twaalf streams van de verschillende wedstrijden en twee simulcast streams van NPO 1 en NPO Sport. Daarnaast is er uitgebreid aandacht voor het laatste Olympische nieuws, veel videomateriaal, samenvattingen, uitslagen en uiteraard de medaillespiegel. Elke Nederlandse sporter heeft bovendien een eigen pagina. Ook NOS Teletekst brengt overzichtelijk en compact Olympisch nieuws. Bij elkaar 98 pagina’s (pp. 601-698) zijn ingeruimd voor verslagen en uitslagen. Zowel via de televisie als via de NOS Teletekst-app.

Telt de Nederlandse Olympische ploeg 241 atleten, voor NOS Sport zijn onder leiding van chef d’équipe (en adjunct-hoofdredacteur NOS Sport) Ewoud van Winsen zo’n honderd medewerkers in Rio de Janeiro om verslag te doen (bijna twee derde NOS’er, de overigen ingehuurd). Onder hen zijn – behalve de presentatoren, commentatoren en verslaggevers – producers, regisseurs, regie-assistenten en technici (camera, geluid, licht, ICT, verbindingen). Ook zijn acht NOS’ers in Rio voor NOS Nieuws. In het International Broadcast Center is 170 vierkante meter kantoorruimte gehuurd. Ter vergelijking: de BBC stuurt 450 mensen en de ARD/ZDF 600. Het Amerikaanse NBC vaardigt 2200 mensen af en heeft in het International Broadcast Center 3000 vierkante meter tot zijn beschikking.

Bron: NOS/Broadcast Magazine

Bericht delen