Oekraïne selecteert inzending voor Eurovisie Songfestival vanuit schuilkelder
zondag 18 december 2022

Oekraïne selecteert inzending voor Eurovisie Songfestival vanuit schuilkelder

Oekraïne heeft bekendgemaakt wat de inzending wordt voor het Eurovisie Songfestival van volgend jaar. De elektroband Tvorchi werd tijdens de nationale finale geselecteerd met het nummer Heart of Steel.

Vanwege de oorlog werd de selectieshow uitgezonden vanuit een ondergronds metrostation in Kiev dat als schuilkelder wordt gebruikt. De Oekraïense organisator zei tegen de BBC dat daarvoor is gekozen omdat de show dan ook kon doorgaan als er een Russische luchtaanval zou zijn.

Gasmaskers
Tijdens het optreden van Tvorchi droegen dansers gasmaskers. Op de schermen achter hen stonden teksten als: ‘Wees niet bang om te zeggen wat je denkt’. Dit is het Engelstalige nummer waarmee Oekraïne volgend jaar meedoet:

De band won van tien andere acts. In de meeste nummers werd gerefereerd aan de oorlog. De selectieshow duurde in totaal vier uur en werd online gestreamd.

Liverpool
Het Eurovisie Songfestival is volgend jaar in Liverpool. Door de oorlog kan het festival niet plaatsvinden in Oekraïne, het land dat dit jaar won in Turijn met de band Kalush Orchestra.

Normaal gesproken is de winnaar van het Eurovisie Songfestival het gastland voor de volgende editie. Omdat de Brit Sam Ryder dit jaar als tweede eindigde, besloot organisator EBU het evenement te houden in een stad in het Verenigd Koninkrijk.

Bron: NOS/BM

Bericht delen