Oekraïne pakte Robert Dulmers op vanwege vriendschap met Baudet
woensdag 6 april 2022

Oekraïne pakte Robert Dulmers op vanwege vriendschap met Baudet

De Nederlandse oorlogsverslaggever Robert Dulmers is door Oekraïne het land uit gezet vanwege zijn vriendschap met FvD-leider Thierry Baudet. Dat zei hoofdredacteur Sjirk Kuijper van het Nederlands Dagblad in het programma Spraakmakers op NPO Radio 1.

Het Nederlands Dagblad is de opdrachtgever van Dulmers die voor de krant verslag deed over de oorlog in Oekraïne. Vlak voor de uitzending van Spraakmakers hoorde Kuijper nieuwe informatie over de uitzetting, vertelde hij.

“Inmiddels krijg ik informatie dat iemand op Facebook in Oekraïne op zondagochtend berichten verspreidde met ‘Zoek deze man'”, vertelt Kuijper. “Op de een of andere manier is tot Oekraïense activisten doorgedrongen dat onze verslaggever tot 2016 een relatie had met Thierry Baudet. Dat wisten wij overigens toen wij in februari contact met Dulmers hadden.”

Baudet twittert regelmatig over misdaden die Oekraïense militairen zouden begaan. Namens Forum voor Democratie heeft hij begrip getoond voor de Russische president Poetin en de Russische inval in Oekraïne nooit veroordeeld.

Kuijpers zegt dat Dulmers in het gesprek met hem heeft gezegd dat het “niet een politieke relatie maar een affectieve relatie” was. Die relatie was allang verbroken en hij wees Baudet er tegenwoordig op helemaal op het verkeerde spoor te zitten, zei hij verder.

Dulmers is in Wenen en komt naar Nederland om met de NVJ (Nederlandse Vereniging van Journalisten) en Free Press Unlimited te overleggen over het feit dat hem als journalist het werken onmogelijk is gemaakt en dat hij tien jaar Oekraïne niet in mag.

Aanvankelijk dachten alle betrokkenen dat Dulmers was uitgezet omdat hij beelden van een bombardement had gedeeld. Nu is dat onzeker geworden.

Kuijper noemt het een precair en diplomatiek proces. “We hebben zondag al meteen contact gehad met Buitenlandse Zaken en met de NVJ. Die zeggen dat Oekraïne er belang bij heeft om het beeld overeind houden dat zij zuiver met de media omgaan. Als zij hetzelfde gedrag gaan vertonen als de Russen dan voldoen ze niet helemaal aan de Europese waarden.”

Bron: NOS

Bericht delen