Eén tegen 100 en Bed & Breakfast dreigen bij NPO te verdwijnen
dinsdag 20 februari 2018

Eén tegen 100 en Bed & Breakfast dreigen bij NPO te verdwijnen

Het einde dreigt voor het spelprogramma Eén Tegen 100 van Caroline Tensen. Ook Bed & Breakfast van Omroep MAX en de terugblikspecials van Boer Zoekt Vrouw zitten op de schopstoel.

Dat blijkt uit een rapport van het ministerie van OCW, dat na een wob-verzoek in handen is gekomen van De Telegraaf. In dit rapport zijn de mogelijke gevolgen in kaart gebracht van de recent ingevoerde nieuwe Mediawet voor amusementsprogramma’s van de NPO.

Andere bekende televisieshows zoals Heel Holland Bakt, Boer Zoekt Vrouw en Wie is de Mol lijken juist buiten schot te blijven. Zij trekken volgens de wob-gegevens voldoende ’moeilijk bereikbare kijkers’, een voorwaarde om op de buis te mogen blijven. Voor de programma’s die nu op de zwarte lijst staan, geldt dat niet en die kunnen beter worden geschrapt of aan commerciële zenders worden overgelaten.

Onder het vorige kabinet zijn de spelregels voor de publieke omroepen aangescherpt. Ze mogen alleen nog maar amusementsprogramma’s uitzenden als daarmee een moeilijk te bereiken publiek wordt getrokken. Zo niet, dan zouden de shows, quizzen, en bakprogramma’s aan de commerciële zenders moeten worden overgelaten.

Een woordvoerder van de NPO zegt tegen De Telegraaf dat de lijst moet worden gezien als eerste proef. “De programma’s die de toets niet halen, krijgen een herkansing. Pas wanneer een titel twee seizoenen op rij niet aan de kaders voldoet, verdwijnt het van de buis.”

Bron: Telegraaf/BM

Bericht delen