woensdag 17 januari 2018

NTR zendt documentaire Wilders uit

De NTR zendt op 11 oktober de Amerikaanse documentaire Wilders uit. In film volgt regisseur Stephen Robert Morse PVV-voorman Geert Wilders in de aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen dit jaar. De filmploeg kreeg vier maanden exclusieve toegang tot de politicus, die al twaalf jaar lang 24 uur per dag beveiligd wordt in verband met reële doodsbedreigingen.

Na de overwinning van Trump in de Verenigde Staten en Brexit in de UK, waren de ogen van de wereld gericht op ons land. In de aanloop naar de verkiezingen werd er rekening mee gehouden dat ook hier een populistische partij de winst zou opstrijken. Voor filmmaker Stephen Robert Morse reden genoeg om Geert Wilders in aanloop naar 15 maart te benaderen voor een documentaire. Waar de meeste media van Wilders ‘nee’ te horen krijgen, mocht Morse de PVV leider langere tijd van dichtbij volgen.

In de film zien we Geert Wilders veelvuldig aan het woord. Hij maakt grapjes, vertelt persoonlijke anekdotes over z’n poezen, z’n jeugd en z’n huwelijk. Hij vertelt te hopen dat hij en zijn vrouw samen oud worden, samen sterven in hun slaap. “Helaas bestaat de kans dat het een andere dood wordt. Maar laat ik dat niet te veel benadrukken.”

We zien Wilders omringd door bewakers wandelen in z’n favoriete park. We zien hem een kogelvrij vest aantrekken. Fragmenten uit z’n politieke loopbaan worden afgewisseld met commentaar van historici, journalisten en schrijvers uit binnen- en buitenland die zijn ontwikkeling – en de ontwikkeling van zijn ideeën – voorzien van kritisch commentaar.

De film gaat niet door op de ontwikkelingen na de verkiezingen, en kan daarom niet beschouwd worden als actueel document. Wel biedt Wilders een bijzonder inkijkje in het leven van de doorgaans zo gesloten Geert Wilders. Interessant is bovendien om te zien welk beeld een buitenlandse regisseur schetst van het politieke klimaat in Nederland en de rol van de PVV daarin.

De documentaire ging in juni 2017 in Sheffield in première. Viceland zond op 21 september de uursversie van de documentaire uit. De NTR zendt de hele film van 90 minuten uit. Bekijk hier de trailer.

Regie: Nick Hampson, Stephen Robert Morse (foto)
Scenario: Stephen Robert Morse, Maria Springer
Uitzending: woensdag 11 oktober om 22.55 uur op NPO 2

Bron: NTR/BM

Bericht delen