NTR werkt samen met Universiteit Utrecht
Wetenschappers van de Universiteit Utrecht onderzoeken samen met een redactieteam van de NTR hoe Nederlanders hun geldzaken regelen en hoe dat in de afgelopen eeuw is veranderd.
Deze samenwerking tussen de Universiteit Utrecht en de NTR is de eerste publiek private samenwerking tussen een universiteit en een publieke omroep in deze vorm. Woensdag tekenden Bert van der Zwaan, rector magnificus Universiteit Utrecht en Paul Römer, algemeen directeur NTR, het contract.
De NTR maakt de zesdelige tv-serie Kasboekje van Nederland, die vanaf 29 maart 2018 te zien zal zijn op NPO 2. De Universiteit Utrecht verzamelt documenten en verhalen en geeft hieraan betekenis op de site. In de televisieserie zullen verhalen te zien en horen zijn mensen uit heel het land. Op deze manier wordt de financiële geschiedenis van Nederland in kaart gebracht.
Een publiek-private samenwerking was voor publieke omroepen tot 2016 alleen mogelijk met (media)bedrijven en culturele instellingen. Maar de regeling is door het Commissariaat voor de Media uitgebreid, zodat nu ook samenwerking met erkende onderwijsinstellingen mogelijk is. Met deze uitbreiding draagt het Commissariaat verder bij aan een toekomstbestendige, pluriforme Nederlandse mediasector.
Nieuw aan deze samenwerkingsvorm is dat de Universiteit in een langlopend project content levert aan de programmakers van de NTR en dat omgekeerd de redactie materiaal levert aan de Universiteit ten behoeve van het onderzoek.
Vanaf maart 2018 wordt iedereen uitgenodigd om persoonlijke verhalen te delen door het uploaden van foto’s van documenten en/of tekstbestanden op de website van het project. Met een thematische opzet, biedt de site gebruikers uiteindelijk verhalen, interviews, film- en videofragmenten, fotomateriaal, visuals van diverse documenten en een helder, kort historisch overzicht.
Bron: NTR/BM