woensdag 17 januari 2018

NTR maakt jaaroverzicht aan de hand van de taal

De NTR sluit 2017 af met het nieuwe programma De Avond van Taal. Margriet van der Linden kijkt in een studio vol taalliefhebbers terug op 2017 met mensen die opvielen door hun taal, taalobservaties of taalpublicaties. Wie worden de Taalkenners van 2017? En samen met Genootschap Onze Taal kiezen wordt het belangrijkste woord van 2017 gekozen. De Avond van Taal is een coproductie met TIN CAN.

In het programma bespreekt Margriet samen met Buffi Duberman de taal van Donald Trump en met taalkundige Marc van Oostendorp analyseert ze de stijl van vloggers. Wat was de grootste taalfout van 2017 en wat waren de beste en slechtste slogans? Ook worden opvallende taalgebeurtenissen uit 2017 onderzocht.

Tussen alle gesprekken door worden korte rondes gespeeld van Tafel van Taal, de taalquiz van de NTR. Deelnemers zijn mensen die taalnieuws gemaakt hebben in 2017, leraren Nederlands, examinatoren van het pittige examen Nederlands en Kamerleden van de vier partijen uit het kabinet. De winnaars van de quizrondes worden samen met kijkers en het publiek in de studio met een klein dictee getest op hun kennis van spelling en interpunctie. Het dictee wordt voorgelezen door Annechien Steenhuizen.

De twee beste teams spelen een spannende finale waarin ze zo snel mogelijk een rebus moeten oplossen. De rebus is een speciaal voor De Avond van Taal geschreven gedicht, over het jaar 2017 van de Dichter des vaderlands, Ester Naomi Perquin. De winnaars van de rebus mogen zich Taalkenners van 2017 noemen.  

Samen met Genootschap Onze Taal verkiezen wordt Het Woord van het Jaar gekozen; hét woord dat 2017 het beste samenvat. In de aanloop naar deze verkiezing kan iedereen zijn of haar belangrijkste woord van 2017 nomineren via de website. Vanaf 4 december kan op een shortlist van tien woorden, die door taalkenners wordt gemaakt, online worden gestemd. Bekende en onbekende Nederlanders vertellen welk woord voor hun persoonlijk in 2017 het belangrijkste was.

Bron: NTR/BM

Bericht delen