NTR-directeur Paul Römer pleit voor andere publieke omroep
zaterdag 30 juni 2018

NTR-directeur Paul Römer pleit voor andere publieke omroep

Omroepen zijn niet langer gegarandeerd van zendtijd op tv. Als productiehuizen kunnen zij – en andere programmamakers – met ideeën direct aankloppen bij de NPO. Het beste idee wint. Dat staat in vergaande plannen van NTR-directeur Paul Römer, die hij zaterdag presenteert in het AD.

In Paul Römers plan blijft er maar één omroep over: een fusie van de NPO en de taakomroepen NOS en NTR. Dit overkoepelende orgaan (‘dé publieke omroep’) stuurt alle kanalen aan. De omroepen (van BNNVARA tot Omroep MAX) gaan verder als zelfstandige productiehuizen die met programma-ideeën kunnen aankloppen bij deze ‘NPO 2.0’. Bij de invoering van het plan in 2021 behoren zij tot categorie A, waar minimaal 50 procent van het bestaande programmabudget zal belanden.

Deze productiehuizen moeten elke vier jaar aantonen dat ze aan strenge voorwaarden voldoen. Een waakhond (dat kan de huidige Raad voor Cultuur of het Commissariaat voor de Media zijn) ziet er met de Mediawet in de hand namelijk op toe dat er voldoende programma’s met publieke waarden (denk vooral aan informatie, educatie, cultuur) en diversiteit blijven bestaan. Zo kun je na vier jaar uit de A-categorie (met ruimte voor acht organisaties) liggen, maar er ook tot toetreden.

Dan is er categorie B, dat aanvankelijk bestaat uit commerciële producenten als Blue Circle (van Boer Zoekt Vrouw) en IDTV (van Wie is de Mol?). Zij kunnen met ideeën voor tv-programma’s (zonder tussenkomst van omroepen) aankloppen bij de NPO. Bij categorie B belandt maximaal 50 procent van het programmabudget.

Voor alle programmavoorstellen geldt, of ze nu uit de A- of de B-categorie komen: het beste idee wint. Je kunt om de vier jaar van categorie wisselen, waarbij A de meest prestigieuze is. Omdat daar minimaal de helft van het geld heengaat, ben je min of meer gegarandeerd van het leveren van programma’s op een van de zenders.

Römer ziet in dit plan NPO 1, 2 én 3 in elk geval voorlopig blijven bestaan. De NTR-directeur motiveert: “Het plan is gestoeld op de gedachte dat je het goede moet behouden en weggooit wat niet meer werkt. Het complexe systeem werkt niet meer, dus dat moet verdwijnen. Dít veel minder ingewikkelde systeem zit wel zo in elkaar dat de diversiteit aan programma’s en de creativiteit bewaard blijft. Over de invulling kan uiteraard worden gediscussieerd. Vind er vooral wat van!”

Bron: AD/BM

Bericht delen