dinsdag 16 januari 2018

NPO zet mes in themakanalen

De NPO wil het aantal themakanalen via digitale televisie in het eerste kwartaal van 2012 terugbrengen van twaalf naar acht. De (werk)titels van de nieuwe kanalen zijn Nieuws en Evenementen, Politiek/Sport, Herhaling (HH) en Archief, Verrijking, Jong/Innovatief/Humor en Kinderen. Volgens de NPO komt de informatie uit een achterhaald document maar is de strekking wel correct.

De publiek omroep reageert daarmee op de grote druk, zowel in de publiciteit als politiek en juridisch, om het aanbod in het digitale domein te verminderen. Sinds begin 2009 zijn 12 themakanalen actief: Journaal 24, Politiek 24/Sport24, HumorTV24, Consumenten24, HollandDoc24, Geschiedenis24, Cultura24, Z@ppelin/Z@PP24, Sterren24, 101TV, Best24 en Spirit24.

Omdat ‘het lastig is dat pakket individueel allemaal even goed te promoten en ook de positionering van het totale pakket hinder ondervindt van de omvang en samenstelling’, zo wordt gesteld, gaat de NPO straks werken met ‘paletten/mediaomgevingen waarin samenhang wordt aangebracht tussen hoofdkanalen, online- en themakanalen.’

Sterren24, Spirit24, Consumenten24 en Humor24 zullen in de nieuwe opzet niet meer worden verspreid als specifiek lineair kanaal. In het Concessiebeleidsplan van de NPO zijn eerder de volgende gezamenlijke thematische portals aangevraagd: Cultura, Gezond24, Wetenschap24, Geschiedenis, HollandDoc, Doe maar duurzaam, Nieuws en opinieportal. Meer over dit thema is te lezen in de nieuwe Broadcast Magazine, die vrijdag 2 september verschijnt.

De NPO bevestigt dat het voorstel is om het aantal kanalen terug te brengen naar acht en dat de nieuwe namen nog onderwerp van gesprek zijn.

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen