NPO-werknemers riskeren duizenden euro’s boete als ze uit de school klappen over hun werk
maandag 16 januari 2023

NPO-werknemers riskeren duizenden euro’s boete als ze uit de school klappen over hun werk

NPO-werknemers riskeren een boete van duizenden euro’s als ze de geheimhoudingsplicht schenden, zo is bepaald in een clausule in hun arbeidscontract. Deze werd in 2017 onder het voorzitterschap van Shula Rijxman opgenomen vanwege een hoog verloop onder werknemers, zo meldt de Volkskant.

Werknemers moeten verklaren ‘uitdrukkelijk akkoord’ te gaan met de geheimhoudingsplicht die in de algemene cao voor al het omroeppersoneel staat. Maar in de arbeidsovereenkomst van de NPO is expliciet een boete toegevoegd die 5.000 euro per overtreding bedraagt plus ‘een boete van 1.000 euro per dag (…) dat de overtreding voortduurt’. Dit blijkt uit een arbeidscontract dat in handen is van de Volkskrant.

De bepaling is uitzonderlijk, zegt Jens van den Brink, mediajurist bij advocatenkantoor Kennedy Van der Laan. “Het is überhaupt opmerkelijk dat er een boete staat op een geheimhoudingsbeding. En dan staat er ook nog eens geen maximum op die boete.” Van den Brink noemt de bepaling ook ‘zeer ruim’: werknemers mogen ergens niet over praten als ze ‘redelijkerwijs’ kunnen vermoeden dat de werkgever er bezwaar tegen heeft. “Maar wat houdt dat precies in?”

De huidige Raad van Bestuur van de NPO stelt in reactie op vragen van de Volkskrant het boetebeding ‘als onwenselijk’ te zien en is van plan de arbeidsovereenkomsten op korte termijn aan te passen.

Bron: de Volkskrant/BM

Bericht delen