NPO volgens PVV ‘nutteloos ding’, NSC wil juist ‘knokken’ tegen bezuinigingen
donderdag 11 april 2024

NPO volgens PVV ‘nutteloos ding’, NSC wil juist ‘knokken’ tegen bezuinigingen

De formerende partijen zien de toekomst van de publieke omroep allemaal anders voor zich. Hoewel VVD en NSC verschillend denken over bezuinigingen, staan de partijen wel tegenover de PVV die de NPO ‘het liefst wil opdoeken’.

Het is geen geheim dat de PVV geen liefhebber is van de NPO. De partij wil de publieke omroep afschaffen, maar sinds ze aan het onderhandelen zijn over een nieuw kabinet is het motto ‘hoe minder NPO, hoe beter’.

Dat was ook de inzet van Kamerlid Martine van der Velde donderdag. De Kamer debatteerde onder meer over de toekomst van de NPO. De PVV’er noemde de NPO “een nutteloos ding waar veel te veel geld tegenaan gesmeten wordt”. De PVV vindt de NPO achterhaald, te links en te vooringenomen.

Haar woorden schoten in het verkeerde keelgat bij VVD en NSC. Hoewel ook de VVD wil snoeien in het budget dat de NPO ontvangt van het Rijk, benadrukte Kamerlid Claire Martens-America dat de politiek zich absoluut niet moet bemoeien met de journalistieke en inhoudelijke afwegingen.

“Hoe langer ik erover nadenk, hoe moeilijker ik het vind dat de PVV hier de inhoud van de programmering gebruikt om een streep te halen door de publieke omroep”, zei Martens-America. Nicolien van Vroonhoven (NSC) hekelde de woordkeuze van Van der Velde. “Woorden doen ertoe”, sprak zij in de richting van de PVV’er.

NSC staat, als het om de financiering van de NPO gaat, tegenover VVD en PVV. De VVD wil fors minder geld uitgeven. Volgens Martens-America is er “een wildgroei” aan kosten en te weinig transparantie. Ze typeerde de organisatie als “een Bermudadriehoek” en wil dat veranderen.

De partij van Pieter Omtzigt wil juist niet bezuinigingen op de publieke omroep. NSC zal gaan “knokken” bij de onderhandelingen, zei Van Vroonhoven. De partij wil wel van drie naar twee netten, maar de kosten die hiermee bespaard worden wil NSC investeren in innovatie of online producties. Daarmee moet de NPO toekomstbestendig worden.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen