NPO verzet debat Linksom of Rechtsom na klacht Nieuwsuur over tijdstip
maandag 6 maart 2023

NPO verzet debat Linksom of Rechtsom na klacht Nieuwsuur over tijdstip

De NPO heeft het tijdstip van het verkiezingsdebat Linksom of Rechtsom op 12 maart aangepast, nadat de NOS en Nieuwsuur een klacht bij de omroep hadden ingediend. Het programma zou op hetzelfde tijdstip te zien zijn als Nieuwsuur, het journalistieke vlaggenschip van de NPO.

In het programma Mediastorm werd aandacht besteed aan het onderwerp. Dominique van der Heyde (chef Politiek bij de NOS) en Peter Kee (verbonden aan de uitzending van het BNNVARA-verkiezingsdebat) waren daarbij aanwezig. Volgens Van der Heyde was de hoofdredacteur van Nieuwsuur niet blij met het oorspronkelijke tijdstip. Het zou neerkomen op concurrentie. Het debat Linksom of Rechtsom onder leiding van Jeroen Pauw wordt nu om 22.30 uur uitgezonden, een uur later dan eerst gepland.

Er was afgelopen dagen al veel te doen over het debat. Edith Schippers (VVD) en Mark Rutte (VVD) gaan op 12 maart in debat met Attje Kuiken (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks). Dat betekent dat er maar vier politici aanwezig zijn, van wie twee van dezelfde partij. Ook zijn drie van de vier niet verkiesbaar in de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten.

Kamerlid Pieter Omtzigt stuurde deze week een brief naar de Ombudsman van de NPO. Daarin protesteerde hij tegen de opzet van het debat. BBB-leider Caroline van der Plas zei zondag bij Buitenhof dat ze in het publiek gaat zitten, aangezien ze niet is uitgenodigd. Kee kon nog niet zeggen of dat mogelijk was, want dan zouden meer politici dat mogelijk willen.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen