NPO Sales: Europa in the picture
woensdag 17 januari 2018

NPO Sales: Europa in the picture

Het verkoopteam van de NPO reisde in een nieuwe samenstelling af naar MIPTV in Cannes. Vlak voor de beurs wist NPO Sales al een package deal voor meerdere documentairereeksen te sluiten met de VRT.

In navolging van de uitzending van de serie Op Zoek naar Frankrijk (Wilfred de Bruijn, VPRO) die hoge kijkcijfers trok, heeft de VRT besloten ook nog de aanvullende Special van deze reeks uit te zenden rond de verkiezingen in Frankrijk. Daarnaast zullen de vijfdelige serie Americanos (Stef Biemans, VPRO) en de veelbesproken en -bekroonde documentairereeks Schuldig (VPRO) van Sarah Sylbing en Ester Gould dit jaar ook nog worden uitgezonden op Canvas.

Tijdens MIPDoc en MIPTV waren vele ogen gericht op de ontwkkelingen in de Europese politiek en de verkiezingen in Frankrijk en Duitsland. Die trend zette zich door in de verkoop van de nieuwste Tegenlicht (VPRO) afleveringen over dit onderwerp. Naast de Belgen (VRT), Scandinaviërs (YLE), Ieren (RTE), Fransen (TF1), Slovenen (RTV) en Polen (TVN) kozen ook de Amerikanen (FMG), Koreanen (NATV) en Chinezen (CNTV) voor de vertoning van documentaires die inzicht geven in de rammelende Europese politiek en de vluchtelingenproblematiek.

Zoals bijvoorbeeld de Tegenlicht afleveringen Superfort Europa – Italiaanse lente en Eurotopia. Maar ook het persoonlijke verhaal achter de vluchteling, zoals het Syrische gezin dat we leren kennen in de documentaire In procedure (Cerutti Film, KRO-NCRV) of in De kinderen van Juf Kiet (Lataster, KRO-NCRV) en Vergeet mij niet (CTM Docs, IKON/EO) kregen veel waardering van kopers.

Behalve de hoge kwaliteit van Nederlandse documentaires viel ook de nieuwe dramaserie Klem (Robert Kievit en Frank Ketelaar, BNN-VARA) tijdens MIPTV in de smaak. De reeks werd wereldwijd gepitcht door NPO Sales in nauwe samenwerking met BNN-VARA, met als extra boost dat de serie werd geselecteerd door The Wit CEO Virginia Mouseler voor de Fresh TV Ficton Showcase. Klem is inmiddels aan de VRT verkocht en het Vlaamse publiek zal dit najaar nog te zien krijgen hoe Hugo (Barry Atsma) ongewild verwikkeld raakt in een beklemmende relatie met crimineel Marius (Jacob Derwig).

Bron: NPO/BM

Bericht delen