woensdag 17 januari 2018

NPO presenteert plannen voor nieuwe seizoen

De Nederlandse Publieke Omroep gaat zijn online videoplatform, bekend als Uitzending Gemist, grondig vernieuwen. De upgrade van de site NPO.nl en de bijbehorende app staat gepland in het voorjaar van 2017.

De modernisering past in de nieuwe koers van de NPO, waarin het on demand kijken een centrale plaats krijgt.

“We maken programma’s waarover wordt gepraat. Die wat losmaken. Deze programma’s willen we daarom aanbieden op een manier die past bij modern mediagebruik: flexibel, doorzoekbaar, gefragmenteerd als je wilt en deelbaar. We maken de stap van Uitzending Gemist naar Uitzending Gestart”. Dat maakte NPO-directeur Televisie Frans Klein maandag bekend bij de opening van het nieuwe televisieseizoen van de publieke omroep.

“We investeren al jaren in genres die de kern vormen van on-demand kijken en nationaal en internationaal worden gewaardeerd: hoogwaardige, tijdloze content zoals drama, documentaires en kinderprogrammering”, aldus Frans Klein, “Daar gaan we onverminderd mee door.”

Naast het vertrouwde gratis terugkijken zonder inlog gaat de NPO het on demand aanbod ook persoonlijker maken. Bezoekers kunnen straks, ook gratis, een profiel aanmaken en hun voorkeuren aangeven. Hiermee krijgt de kijker aanbevelingen om programma’s te bekijken die bij zijn voorkeuren passen. Daarnaast gaat de NPO zogenoemde curatoren inzetten die collecties samenstellen uit het totale aanbod van de publieke omroep. Voor specifieke gebruikers of momenten; zoals bezoekers van een film- of muziekfestival of voor treinreizigers. Kijktips gekoppeld aan de actualiteit, een bijzonder moment en het ritme van de dag. Ook kun je met een profiel een programma onderbreken en later verder kijken op een ander apparaat.

De publieke omroep gaat middels zogenoemde Townhall-meetings het debat met het publiek opzoeken. “We willen het land in om ontmoetingen te creëren met mensen met uiteenlopende opvattingen. Een plek en een programma, waar ruimte is voor verschillende opvattingen en waar het échte debat met elkaar gevoerd kan worden”, aldus NPO-bestuurder Shula Rijxman.

Jeroen Pauw en Eva Jinek verzorgen, afwisselend, het hele jaar door de late night talkshow op NPO 1. Zo is Pauw tot eind 2016 elke werkdag te zien, neemt Jinek het in januari en februari 2017 over, neemt Pauw de maanden maart en april voor zijn rekening en zorgt Jinek vervolgens voor de invulling van de dagelijkse talkshow in de zomermaanden. In juli en augustus wordt de talkshow vervroegd naar 22.30 uur. Daarnaast zijn ze als duo te zien rondom de Tweede Kamerverkiezingen in 2017.

Om beter in te spelen op de behoefte van de jongere doelgroep is op NPO3.nl alle content te vinden van de NPO 3-programma’s inclusief de leukste fragmenten, bonusvideo’s en webseries. Ook is het dé plek waar de kijker kan meedoen aan interactieve verhaallijnen en challenges. Vanaf NPO3.nl kom je gemakkelijk op de websites van de andere jongerenmerken van de publieke omroep zoals 3FM, FunX, NOS op 3 en programma’s zoals Spuiten en Slikken (BNN).

Een overzicht van alle nieuwe programma’s met toelichting is hier te vinden.

Bron: NPO/Broadcast Magazine

Bericht delen