dinsdag 16 januari 2018

NPO heeft terecht 76 miljoen terugbetaald

De Europese Commissie heeft terecht aan de Nederlandse staat gevraagd om 76 miljoen euro terug te vorderen bij de NPO. Het Europees Hof van Justitie heeft dat donderdag bepaald. Het stelde de Europese Commissie in het gelijk, die de financiering van de Nederlandse publieke omroep deels als staatssteun had aangemerkt. Zowel de Nederlandse staat als de NPO was hiertegen in beroep gegaan. De uitspraak van het EU-hof is gedaan door een onderrechtbank, zodat er nog beroep mogelijk is.

De staat heeft de NPO tussen 1994 en 2005 veel meer betaald dan het geld dat de publieke omroep nodig had voor het vervullen van haar taken. De NPO heeft dit geld destijds in een reservepotje gestopt. Europese regelgeving stelt dat overheidsfinanciering niet meer mag bedragen dan de kosten die worden gemaakt voor het vervullen van publieke taken. De Commissie stelde in 2006 dat de NPO het bedrag kon terugbetalen. Dat is in 2007 gebeurd waardoor de uitspraak nu geen financiële consequenties heeft. Toch is een rechtszaak bij het Europees Hof van Justitie aanhangig gemaakt, waarvan de uitslag donderdag bekend werd.

De zaak kwam aan het rollen door klachten van de commerciële omroepen RTL Nederland en SBS Broadcasting. “Het geeft publieke omroepen de mogelijkheid om onder gunstiger omstandigheden op commerciële markten te opereren dan concurrenten die geen staatssteun ontvangen”, aldus Europees Commissaris Neelie Kroes in 2006.

De NPO bekijkt de mogelijkheden om in beroep te gaan, zo laat de woordvoerder weten aan Broadcast Magazine.

Bron: Broadcast Magazine/DFT

Bericht delen