NPO Fonds komt met nieuwe regelingen
dinsdag 15 mei 2018

NPO Fonds komt met nieuwe regelingen

Het NPO-fonds opent acht nieuwe regelingen voor drama en documentaire. Het gaat om regelingen voor onder andere podcasts, webdrama, documentaireseries en een meester-gezel regeling voor scenarioschrijvers. Het gaat om een pilot voor 2018 en 2019 die tot stand is gekomen in overleg met meer dan vijftig makers, producenten, eindredacteuren en scenaristen.

Shula Rijxman, voorzitter Raad van Bestuur NPO: “Het fonds is er voor de makers. Daarom zijn wij met hen in gesprek gegaan. Hoe kunnen we zo goed mogelijk aansluiten bij de nieuwste ontwikkelingen, maar vooral bij het snel veranderende mediagebruik. Makers weten dat als geen ander. We hopen dat met deze vernieuwing beginnende én ervaren makers nieuwe wegen inslaan.”

“In de gesprekken merkten we een groeiende behoefte aan verdieping en aan het langer en met meer aandacht met iets bezig zijn. En om dat vervolgens met elkaar te delen. Zowel bij makers bij het publiek,” aldus Hanneke Bouwsema, algemeen secretaris van het NPO-fonds. “Drama-, documentaire en podcastseries springen in dat gat. Het gesprek daarover heeft soms een langere adem dan dat over een enkele documentaire. Als je een aflevering hebt gemist, of het nu de Luizenmoeder is of Schuldig of een podcastserie als Bob, kijk of luister je die sneller terug omdat je het er samen over wilt hebben.”

Vanwege de groeiende populariteit van series is er grote vraag naar scenaristen. Daarom introduceert het NPO-fonds de meester-gezel regeling. Jong talent leert van rvaren scenaristen en andersom. De bestaande regeling voor documentaires van 50 minuten is gebleven. Daarnaast komt nu een nieuwe regeling voor de kortere documentaire van 25 minuten.

Met nieuwe regelingen voor webdocs en webdrama wil het fonds online een slag slaan. Het Noorse webdrama Skam is volgens Bouwsema een voorbeeld: “Razend populair onder jongeren én onder hun ouders die voor de verandering eens kunnen zien wat hun kinderen écht bezig houdt.”

Makers kunnen vanaf 2 oktober nieuwe aanvragen indienen. In de loop van 2019 worden de regelingen door het fonds geëvalueerd. Kijk hier voor meer informatie.

Bron: NPO Fonds/Spreekbuis/BM

Bericht delen