dinsdag 16 januari 2018

NPO en TNO ontwikkelen virtuele doventolk

De NPO gaat samen met TNO een avatar maken die automatisch gebarentaal ‘spreekt’. Doven en slechthorenden kunnen met Hbb-technologie het virtuele personage naar voren laten komen bij het programma dat ze kijken.

Het poppetje kan gebruikt worden voor elk persoon in het tv-programma en geeft ieder personage dat aan het woord is een andere kleur. NPO-bestuursvoorzitter Henk Hagoort onthulde dit plan donderdag op het Mediapark Jaarcongres.

Hagoort: “De eerste testresultaten zijn veelbelovend, maar we gaan de techniek nog verder ontwikkelen met onze Europese partners. Begin volgend jaar gaan we samen met de NTR al enkele afleveringen van het kinderprogramma Het Zandkasteel voorzien van een avatar.”

De doventolk-avatar zal met Hbb-technologie aan programma’s toegevoegd worden. Deze internettechnologie wordt al gebruikt voor onder meer uitzending gemist. Hagoort wil de technologie ook voor bijvoorbeeld Amber Alerts gaan inzetten zodat deze zich sneller verspreiden.

NPO lanceert later dit jaar ook nog de Companion-app, die tv-programma’s en zenders aan het geluid kan herkennen. Deze app biedt dan aanvullende informatie over het programma. Hagoort: “De app brengt alle interactieve tweede scherm applicaties van de individuele omroepen samen in één app. Dat maakt het voor de kijker veel makkelijker vindbaar.”

Bron: Mediapark Jaarcongres/NPO/Broadcast Magazine

Bericht delen