NPO bepleit geen afschaffing Ster meer
zaterdag 16 maart 2019

NPO bepleit geen afschaffing Ster meer

Recent wilde de NPO de publieke omroep op termijn reclamevrij gaan maken. Maar de NPO en de publieke omroepen verzoeken minister Arie Slob (Media) nu de publieke zenders tóch niet reclamevrij te maken.

Dat staat in een brief aan het ministerie van OCW, die in het bezit is het AD. De brief is ondertekend door NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman en Arjan Lock van het College van Omroepen (CVO).

Hiermee komt Rijxman terug op haar eerdere wensen. Aanleiding voor de brief is een recent onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK. Hieruit blijkt dat een meerderheid van tv-kijkend Nederland geen enkele moeite heeft met de aanwezigheid van reclame. ‘De uitkomsten hebben de NPO en de omroepen verrast’, is te lezen in de brief. Van de ondervraagden is 24 procent voor een publieke omroep zonder reclame. 51 procent ziet liever niet dat er geschrapt moet worden in het aanbod als gevolg van het verlies van inkomsten.

De directeur van Ster, Frank Volmer, zei eerder het afschaffen van reclame bij de publieke omroep een ‘absurd voorstel’ te vinden. Ook de Bond van Adverteerders was tegen het afschaffen en zag een verschraling.

Al decennia lang wordt het jaarlijkse mediabudget voor de publieke omroep voor ongeveer een kwart betaald uit reclamegeld (ruim 200 miljoen euro). Maar die advertentie-inkomsten dalen. De NPO wilde niet langer afhankelijk zijn van de grillige reclamemarkt en pleitte daarom begin dit jaar voor het stapsgewijs afschaffen van de Ster-reclameblokken. “Áls dit vanuit Den Haag blijvend kan worden gecompenseerd”, aldus Shula Rijxman in haar nieuwjaarstoespraak.

Bron: AD/BM

Bericht delen