dinsdag 16 januari 2018

NostalgieNet presenteert Doctor Zhivago op NFF

Televisiezender NostalgieNet presenteert in samenwerking met het Nederlands Film Festival een voorvertoning van het multimediale theaterspektakel Doctor Zhivago van Irena Filippova en Hans Visser.

Boris Pasternaks revolutionaire liefdesgeschiedenis Dokter Zjivago kon de goedkeuring van de Sovjet-censors niet wegdragen, maar nadat het in 1957 naar het westen gesmokkelde manuscript in Italië werd gepubliceerd bleek het een instant klassieker. Hetzelfde gold voor de Hollywood-verfilming van David Lean.

Theatermakers Visser en Filippova plaatsen het verhaal niet alleen in het decor van de roerige Russische geschiedenis van de vorige eeuw, maar verbinden het ook met de grote spanningen rond het huidige Rusland van president Poetin. Dat geeft deze voorstelling een heel bijzondere lading. Hoe repressief een regime ook, het verhaal van Pasternak leert dat kunst en de vrijheid van het woord altijd zullen overleven. Toen en nu.

Bij de vertolking van Pasternaks meesterwerk klinkt Russische muziek. Speciaal voor deze vertoning treden de twee theatermakers in de voet- en reissporen van de wereldberoemde schrijver. Dit levert boeiende foto- en filmbeelden op van historische locaties. De voorstelling is ook bijzonder omdat Irena Fillipova een geboren en getogen, gepassioneerde Russin is. Zij vertolkt de songs live in het Nederlands én het Russisch.

Aansluitend op de theatervoorstelling leidt Cees van Ede een forumdiscussie met onder meer de Nederlandse filmcomponisten Jurre Haanstra, Vincent van Warmerdam, Paul van Brugge en Merlijn Snitker, die aan de hand van hun favoriete filmmuziek-fragment over film en muziek spreken. Doctor Zhivago is donderdag 2 oktober om 20.00 uur te zien in de Hertz-zaal van Muziekcentrum Vredenburg.

Bron: NostalgieNet/Broadcast Magazine

c

Bericht delen