dinsdag 16 januari 2018

‘NOS zet hoog in voor voetbalrechten’

De NOS heeft een veel hoger bod uitgebracht op de samenvattingen van de eredivisie dan de commerciële zenders. Dit meldt nrc.nl. Woensdag moesten de biedingen op de uitzendrechten binnen zijn bij voetbalrechtenbeheerder Eredivisie Media & Marketing (EMM) waarvan mediaconcern Fox van Rupert Murdoch grootaandeelhouder is.

De NOS zou volgens betrokkenen tegen de 20 miljoen euro per jaar voor de samenvattingen. SBS en RTL zouden circa de helft hebben geboden en noemen dat het maximum, omdat met voetbal hooguit 7 tot 10 miljoen euro aan reclamegeld te verdienen zou zijn. Daarvan moet dan 1,5 miljoen euro in de vorm van verplichte spotjes rond de samenvattingen nog naar EMM. Voor EMM zijn de samenvattingen bijzaak, het wil vooral abonnees werven voor zijn betaalkanaal Fox Sports.

NOS-directeur Jan de Jong zegt dat de NOS ‘net zo hard meebezuinigt’ als de rest van Hilversum. De NOS wil hooguit één groot voetbalcontract binnenhalen: het liefst de eredivisie, anders de Champions League. “Alleen met voetbal blijft de publieke omroep echt breed, van iedereen”, aldus De Jong. Minder voetbal is volgens hem minder STER-inkomsten en minder geld voor andere programma’s.

Bron: NRC/Broadcast Magazine

Bericht delen