dinsdag 16 januari 2018

NOS zendt minder wielrennen uit

Het uitbundige dopinggebruik in de wielersport was aanleiding voor de NOS om de wedstrijdverslaggeving tegen het licht te houden en voortaan anders met wielrennen om te gaan. De sport zal minder aandacht krijgen.

“Als het om live verslaggeving gaat, beperken we ons nog nadrukkelijker tot de ‘hoofdacts’. Doseren is het sleutelwoord, zowel qua keuzes als qua toon”, aldus hoofdredacteur NOS Sport Maarten Nooter. Het eerste voorbeeld van dat nieuwe beleid: in tegenstelling tot voorgaande jaren doet de NOS komend weekeinde geen rechtstreeks verslag van de traditionele ‘openingsklassiekers’ De Omloop en Kuurne-Brussel-Kuurne.

Nooter vervolgt: “Stoppen met wielrennen is nooit aan de orde geweest voor ons. Wij zijn een journalistieke organisatie en wielrennen is juist nu heel relevant om te volgen. Wij kijken echter wel scherper naar wat we wel en wat we niet uitzenden, welk voorverhaal we wel en niet maken. En ook de toon we waarop we verslag doen zal wat anders, zakelijker zijn.”

In de praktijk betekent de nieuwe koers dat de NOS dit kalenderjaar nog uitsluitend rechtstreeks aandacht besteedt aan de ‘hoofdacts’, zoals de grote voor- en najaarsklassiekers die binnen de World Tour vallen, de Ronde van Frankrijk, de Ronde van Spanje en het WK op de Weg.

Nooter: “Maar zelfs van de Tour de France zullen we niet alle etappes klakkeloos van kop tot staart uitzenden. Een mooi voorbeeld is direct al de eerste etappe. Die valt samen met de TT van Assen en dus verdelen we die dag de zendtijd tussen beide evenementen. Dus eerst ruim baan voor de motoren en daarna pas fietsen.”

De NOS zet komend seizoen Mart Smeets, Herbert Dijkstra, Maarten Ducrot en Joris van den Berg in als wielercommentatoren op televisie. Op radio zijn dat Gio Lippens en Sebastiaan Timmerman.

Bron: NOS/Broadcast Magazine

Bericht delen