dinsdag 16 januari 2018

NOS: 'Wij staken nooit'

De NOS heeft gereageerd op het artikel ‘NOS staakt op kosten van de kijker’, dat maandag verscheen in De Telegraaf. Algemeen directeur Jan de Jong meldt het volgende.

‘De NOS staakt niet. Sterker nog, de NOS staakt nooit. Alle uitzendingen van de NOS gaan door, ook op woensdag 9 oktober. Bij een staking leggen medewerkers van een bedrijf het werk neer om in een conflict met hun werkgever hun standpunt kracht bij te zetten. Dat is hier niet aan de orde.

In deze kwestie hebben de werknemers van de NOS, de NPO en alle andere publieke omroepen precies hetzelfde belang als hun werkgevers. Als de extra bezuinigingen op de publieke omroep doorgaan is dat funest voor de kwaliteit van de programma’s en de kwaliteit van de nieuwsvoorziening. Het gaat ten koste van een publieke omroep die ertoe doet. En het kost banen, dus worden ook de werknemers getroffen.

Als leiding van de NOS hebben wij dit met onze medewerkers besproken. Niemand is verplicht om te demonstreren, maar diegenen die willen meevechten voor het behoud van een sterke publieke omroep krijgen daar de ruimte voor. Dat wil zeggen: zij krijgen de gelegenheid om in werktijd naar Den Haag af te reizen, wat iets heel anders dan dat er gestaakt wordt op kosten van de belastingbetaler. Natuurlijk is daar geen sprake van.

Daarbij geldt: het werk gaat voor en door. We blijven gewoon uitzenden, onze kijkers en luisteraars mogen niet de dupe worden van de acties. Ongeveer één op de tien NOS-medewerkers zal daadwerkelijk op het Malieveld staan. Niet omdat de anderen de acties niet steunen, maar ze werken omdat ons publiek altijd op de eerste plaats komt.

De reiskosten blijven overigens zeer beperkt; mensen die naar Den Haag willen worden goedkoop en efficiënt per bus vervoerd. Deze kosten, ook die voor NOS-medewerkers, worden gedekt uit de verenigingsgelden van ledengebonden omroepen en dus niet door de belastingbetaler.

De feiten nog eens op een rijtje: er is geen staking, niemand is verplicht om te demonstreren, alle programma’s van de NOS gaan gewoon door. De acties gaan niet op kosten van de kijker en niet ten koste van de kijker.’

Bron: NOS

Bericht delen