NOS werd misleid door cameraploeg op bevroren gracht
dinsdag 6 maart 2018

NOS werd misleid door cameraploeg op bevroren gracht

De NOS is afgelopen zaterdag voor de gek gehouden door 1Camera, dat volgens zijn website een Amsterdams videobedrijf is, maar zich uitgaf voor een Amerikaanse tv-ploeg van CNBC.

Een actrice van het gezelschap Boom Chicago deed zich daarbij voor als tv-verslaggever die op de Prinsengracht een reportage maakte over de schaatskoorts in Nederland.

Zij werd geïnterviewd door de NOS en maakte een verwijzing naar de opmerkingen van NBC-presentator Katie Couric tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen over de schaats als vervoermiddel in Nederland

Dinsdag bleek dat het om een stunt ging. Het videobedrijf wilde ‘fake news’ maken. Het satirische item staat sinds gisteren op YouTube en werd vandaag gedeeld op sociale media.

Een redacteur van de NOS zag de tv-ploeg zaterdagochtend aan het werk. Een van de leden van het team bevestigde aan hem dat hij voor de Amerikaanse tv werkte. De beelden werden gebruikt voor een reportage in het Journaal en een item op NOS.nl.

Bij het bekijken van het materiaal, later die dag, had de redactie in Hilversum vragen over het logo op de microfoon van de cameraploeg. Het leek sterk op het logo van (C)NBC, maar er stond CNBS.

“Jullie hebben daar zelf CNBC van gemaakt”, zegt producent Paul Keur van 1Camera vandaag tegen de NOS. “Wij waren een item over fake news aan het maken. Dat dat een dubbele laag heeft gekregen doordat de NOS dat niet herkent als fake news, dat is nu gewoon een heel hot item.”

Keur vindt dat het de schuld is van de NOS dat het gesprek is uitgezonden. In zijn ogen heeft de redactie het niet goed gecheckt. In een verklaring op de eigen site zegt 1Camera dat de stunt laat zien hoe makkelijk het maken van nepnieuws eigenlijk is.

Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws zegt in een reactie: “Ik baal natuurlijk dat we hier zijn ingetrapt, maar de andere kant is dat we doelbewust zijn voorgelogen toen we belden om een aantal zaken te checken. In het checken van dit onderwerp hadden we dus verder moeten gaan, maar het is ook wel treurig dat zo’n bedrijf er niet voor terugschrikt om zo doelbewust te liegen en te misleiden.”

CNBC zegt tegen de NOS dat het onderzoekt of het videobedrijf inbreuk heeft gemaakt op het merkrecht van de zender.

Boom Chicago zegt in een reactie het zeer te betreuren dat een actrice van hun gezelschap dit heeft gedaan.

Bron: BM/NOS

Bericht delen