dinsdag 16 januari 2018

NOS staat uitgebreid stil bij 70 jaar bevrijding

De NOS zendt de komende twee maanden twaalf extra programma’s uit in het kader van de bevrijding, dit jaar precies zeventig jaar geleden. Nog niet eerder besteedde de omroep zoveel aandacht aan dit thema.

Behalve het traditionele 5 mei-concert aan de Amstel, zijn er dit jaar (rechtstreekse) uitzendingen over de bevrijding van Kamp Westerbork (12 april) en van Kamp Amersfoort (19 april), het Concert van de Vrijheid (2 mei), het Vuur van de Vrijheid (nacht van 4 op 5 mei) en een reconstructie van de meidagen van 1945 (5 mei). De NOS-serie over zeventig jaar bevrijding begon vorig jaar met programma’s over achtereenvolgens D-day, Operatie Market Garden en Kamp Vught. Begin dit jaar volgden de Hongerwinter en Auschwitz.

Op 4 mei is vanzelfsprekend de rechtstreekse uitzending van de Nationale Herdenking op de Dam, gevolgd door een bijzondere documentaire: De Razzia van Putten: de weg naar verzoening.

Verder maakt de NOS twee bijzondere uitzendingen over de Tweede Wereldoorlog. Op 3 mei is de televisiepremière van Er reed een trein naar Sobibor, het laatste optreden van Sobibor-overlevende Jules Schelvis. Begeleid door muziek van het Nationaal Symfonisch Kamerorkest vertelt de 94-jarige Schelvis zijn indringende verhaal over de 72 uur durende reis naar het vernietigingskamp. En donderdag 14 mei is er een programma rond de 75e herdenking van het bombardement op Rotterdam.

Bron: NOS/Broadcast Magazine

Bericht delen