dinsdag 16 januari 2018

NOS peilt peilingen

De NOS publiceert tot aan de Tweede Kamerverkiezingen in september wekelijks op woensdag de Peilingwijzer. Dit is een door de Universiteit van Leiden gemaakt overzicht van het gemiddelde percentage van elke partij in de verschillende peilingen, volgens een speciale rekenmethode berekend. Hierdoor zijn de trends in het kiesgedrag beter te zien.

De ‘gewogen peiling-methode’ is ontwikkeld door politicoloog Tom Louwerse van de Universiteit Leiden. Voor de Peilingwijzer gebruikt Louwerse de bestaande peilingen van Synovate, Maurice de Hond en TNS-NIPO. Ook berekent hij de hoeveelheid Kamerzetels per partij en hoe een partij het sinds de verkiezingen van 2010 doet in de peilingen.

Omdat iedere peiling een foutmarge heeft, zegt één zetel meer of minder niet zoveel. De nieuwe peiling van de Universiteit Leiden lost dat probleem volgens Louwerse op.  De wekelijkse uitkomsten van de drie peilingen worden over een langere tijd via het rekenmodel van ‘het gewogen gemiddelde’ verwerkt tot een nieuwe peiling. Louwerse benadrukt dat zijn rekenmethode niet feilloos is.

Louwerse: “Als alle peilingen een bepaalde partij te hoog of te laag inschatten, dan zal de Peilingwijzer dat ook doen. Maar door alle peilingen die sinds de vorige verkiezingen zijn gedaan, inclusief de meest actuele, te verwerken in één rekenmodel, is de uitkomst absoluut betrouwbaarder dan de momentopnames waarop de losse peilingen zijn gebaseerd.”

De NOS blijft berichten over de individuele peilingen van de drie onderzoeksbureaus Synovate, Maurice de Hond en TNS-NIPO. Vanaf woensdag is daarnaast ook de Peilingwijzer te vinden op NOS.nl.

Bron: NOS

Bericht delen