dinsdag 16 januari 2018

NOS past afspraken met Eredivisie aan

De NOS heeft de afspraken met de Eredivisie over de uitzendrechten van de samenvattingen op drie onderdelen aangepast. Hiermee voldoet de omroep aan de last onder dwangsom die het Commissariaat voor de Media in december vorig jaar aan de NOS oplegde.

De NOS wilde vooruitlopend op de live wedstrijden van de Eredivisie een nieuw programma uit zenden waarin verwezen zou worden naar live uitzendingen bij Fox Sports. Dat plan is nu van de baan. Er was ook afgesproken dat voetbalanalisten met vermelding van hun afkomst van FOX Sports commentaar zouden geven in het NOS programma Studio Voetbal. In de ogen van het Commissariaat bood de NOS daarmee een platform voor de groei van de betaalzender Fox Sports, waardoor voor de kijker niet transparant was dat commerciële beïnvloeding was beoogd. Ook van dit plan ziet de NOS nu af.

De NOS is blij dat het Commissariaat geen reden meer ziet tot het opleggen van een dwangsom en stelt zich altijd aan de Mediawet te hebben willen houden. In ieder contract dat de omroep afsluit staat dat als voorwaarde vermeld. Om die reden voert de NOS de afspraken waar het Commissariaat problemen mee heeft, al sinds het begin van dit jaar niet meer uit.

In een persbericht meldt de NOS: “Alle afspraken met de Eredivisie komen voort uit eigen inhoudelijke keuzes. De omroep is van mening dat het Commissariaat haar aanspreekt op intenties (van commerciële beïnvloeding) die zij nooit heeft gehad. Om die reden is de NOS het oneens met de last onder dwangsom en heeft zij daartegen ook bezwaar aangetekend. Het gaat hier om een principieel punt.”

De afspraken zijn nu naar genoegen van het Commissariaat aangepast. Hiermee is in ieder geval bereikt dat de NOS niet langer het dienstbaarheidverbod overtreedt. Het brede onderzoek van het Commissariaat naar de activiteiten van de NOS rond het Eredivisievoetbal loopt nog door. Dat richt zich nu vooral op andere Mediawettelijke vereisten en is verbreed naar andere partijen, waaronder de STER. Afhankelijk van de uitkomsten daarvan kunnen nadere maatregelen volgen.

Bron: Commissariaat voor de Media/NOS/Broadcast Magazine

Bericht delen