dinsdag 16 januari 2018

NOS mag PvdD weren bij verkiezingsdebat

De Partij voor de Dieren (PvdD) is dinsdagavond definitief niet vertegenwoordigd bij het NOS Verkiezingsdebat. Het staat de NOS vrij het aantal politieke partijen te begrenzen en op basis van journalistieke argumenten te bepalen welke partijen worden uitgenodigd.

Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank in Amsterdam maandag bepaald in een kort geding dat door de PvdD was aangespannen. Partijleider Marianne Thieme eiste tijdens de zitting, met het oog op de mediawet, dat ze zou mogen deelnemen aan het televisiedebat. De NOS daarentegen wil het debat, met acht deelnemende partijen, ‘hanteerbaar’ houden.

De rechter vindt echter niet dat de NOS onrechtmatig handelt door de Partij voor de Dieren niet uit te nodigen en beschouwt het verkiezingsdebat als een vorm van journalistiek, waarin de NOS journalistieke vrijheid heeft bij het organiseren en het bedenken van de thema’s. “Het is niet aan de rechter in de plaats te treden van de programmamaker en deze voor te schrijven hoe hij het voorgenomen journalistieke product (beter) dient uit te voeren”, aldus de rechter.

Het NOS Verkiezingsdebat wordt dinsdagavond vanaf half negen uitgezonden op Nederland 1 en Politiek 24.

Bron: De Stentor/Broadcast Magazine

Bericht delen