NOS maakt muziekprogramma met nabestaanden vliegramp MH17
maandag 15 juli 2024

NOS maakt muziekprogramma met nabestaanden vliegramp MH17

De NOS maakt een programma over de ramp met vlucht MH17. Nabestaanden vertellen, tien jaar na de ramp, aan de hand van muziek over de mensen die zij op 17 juli 2014 zijn verloren.

Het programma MH17: Muziek als troost is te zien op 16 juli om 20.33 uur op NPO 1. De Boeing 777 van Malaysia Airlines was tien jaar geleden onderweg naar Kuala Lumpur en werd boven Oekraïne neergehaald door een buk-raket. Alle 298 inzittenden en bemanningsleden kwamen om het leven. Onder hen waren 196 Nederlanders.

Onder anderen Peter komt in het programma aan het woord. Hij verloor zijn drie jonge dochtertjes en hun moeder bij de ramp. Trijntje Oosterhuis zingt speciaal voor Peter en de vriendinnen van de meisjes de Nederlandse versie van het lied Daughters van John Mayer.

Aan boord was ook de internationaal vermaarde AIDS-onderzoeker Joep Lange. Hij luisterde graag naar Miles Davis. Twee patiënten die hun leven aan hem te danken hebben vertellen over hun vriendschap met Lange en over de troost die zijn favoriete muziek hun biedt. Lange was verbonden aan het Amsterdamse AMC. Daar, op een van de binnenpleinen van het ziekenhuis, speelt de band van Sven Figee Round Midnight van Miles Davis, omringd door onder anderen patiënten van Lange, personeel en één van zijn kinderen, Max.

In Zeeland treedt Ilse de Lange op voor de ouders van Astrid. Twee weken voor ze naar Maleisië zouden gaan, stond Astrid met haar vriend Bart vooraan bij een concert van Ilse de Lange tijdens Concert at Sea in Zeeland. Ook Astrid en Bart zaten aan boord van de MH17.

De ouders van Bryce vertellen over hun zoon en zijn vriendin Daisy. Die gingen op die bewuste 17de juli op reis en kwamen nooit aan. Muziek speelde al een grote rol in hun leven, maar doet dit nu nog meer. Samen met familie en vrienden spelen en zingen zij zélf.

Bron: NOS/BM

Bericht delen