dinsdag 16 januari 2018

NOS Jeugdjournaal in de ochtend slaat aan

Het nieuwe NOS Jeugdjournaal in de ochtend blijkt succesvol. Uit het eerste onderzoek van de zender Z@pp sinds de start blijkt dat er rond de 150.000 kinderen uit de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs gezamenlijk in de klas naar het programma kijken.

Dat is een derde van alle leerlingen in Nederland uit de hoogste twee groepen van de basisschool. Het Jeugdjournaal in de ochtend ging op 6 september 2010 van start. Na een stop vanwege de kerstvakantie is aanstaande maandag (3 januari) weer de eerste ochtendeditie van het NOS Jeugdjournaal te zien.

Het Jeugdjournaal in de ochtend wordt van maandag tot en met vrijdag uitgezonden om 08.45 uur op Z@pp. Met de start van het programma op 6 september 2010 ging een lang gekoesterde wens van de Jeugdjournaal-redactie in vervulling. Tot dat moment was er alleen het dagelijkse NOS Jeugdjournaal om 18.45 uur. En een korte editie op schooldagen om 17.00 uur.

Die korte middageditie maakte plaats voor het NOS Jeugdjournaal in de ochtend. Het tijdstip van 08.45 uur was gekozen op basis van onderzoek onder scholen in Nederland. Door dit tijdstip kunnen kinderen de uitzending gezamenlijk op school bekijken, live of later op de dag ‘on demand’ via internet. En ze kunnen er vervolgens over doorpraten.

Uit het Z@pp-onderzoek blijkt dat 74% van alle leraren van de groepen 7 en 8 op de hoogte is van het bestaan van het de ochtenduitzending. Een derde van alle leraren zegt er daadwerkelijk met hun leerlingen naar te kijken. Van de ongeveer 150.000 leerlingen die kijken, doet 30% dat iedere dag. 41% kijkt meerdere keren per week en 17% één maal per week.

Bron: NOS/Broadcast Magazine

Bericht delen