dinsdag 16 januari 2018

NOS-gebouw is optimaal beveiligd

De politie van Hilversum noemt het gebouw van de NOS ‘optimaal beveiligd’. Geen Fort Knox, maar voldoende beveiligd voor het doel dat het dient. Dat zei NOS-directeur Jan de Jong vanmiddag op een persconferentie over de gebeurtenissen van gisteravond. Een 19-jarige student drong bewapend de redactie van het Journaal binnen en legde daarmee alle uitzendingen plat.

De Jong: “In overleg is besloten dat de politie de beveiliging verder zal opschroeven en aanscherpen. Zichtbaar en onzichtbaar. Ik doe daar geen verdere mededelingen over. We hadden al duidelijke afspraken, dit komt er dus bij. Hoewel er van de politie en van de nationaal coördinator terrorismebestrijding geen signalen waren – en zijn – dat er richting ons sprake is van dreiging.”

Over de uitzending zei De Jong: “We stonden met z’n allen buiten in de sneeuw. Dat is niet heel handig als je een live-uitzending wilt maken. Toch zijn we erin geslaagd om zo goed en zo kwaad als dat soms ging weer op tv, radio en internet te verschijnen. Een straalzender heb je zo voor de deur staan. En die hadden we ook. Maar dan moet het ook nog worden uitgezonden. En daarvoor heb je de eindregie nodig. Ook die collega’s erken hier in het gebouw, dus ook zij stonden buiten in de sneeuw. Als je dat allemaal weet is het buitengewoon knap wat we gisteren via Studio Den Haag of welke verbinding dan ook tot stand hebben gebracht.”

“Tot slot wil ik nog even uit de school klappen over het overleg met de politie vanmorgen. Eén van hen zei: ‘Mag ik een punt van kritiek inbrengen? Het kostte mijn collega’s nogal wat moeite om mensen die echt naar buiten moesten te laten stoppen met filmen en het stellen van vragen.’Ik snapte dat heel goed en ik wil ook dat ze primair aan hun eigen veiligheid denken. Maar van binnen was ik ook trots. Het tekent de professionaliteit en de journalistieke drive.”

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen