dinsdag 16 januari 2018

NOS en FOX passen voetbaldeal onder protest aan

De NOS en FOX zullen onder protest het contract over de Eredivisie-samenvattingen aanpassen. Zij doen dit op last van het Commissariaat voor de Media, dat vindt de NOS zich dienstbaar zou maken aan de commerciële belangen van FOX Sports, door bijvoorbeeld te verwijzen naar aanvangstijden van de live-wedstrijden op het betaalkanaal.

De toezichthouder maakte vanmorgen bekend dat het drie jaar durende contract, dat komend seizoen ingaat, op straffe van een dwangsom voor 18 maart moet zijn aangepast. In het contract lieten de partijen opnemen dat de NOS in haar zondagmiddaguitzendingen zou verwijzen naar de exacte begintijdstippen van de live wedstrijden op betaalzenders van FOX Sports. FOX-analisten zouden aanschuiven bij Studio Voetbal en ook als zodanig worden aangekondigd. Het CvdM was door Sanoma en Talpa gevraagd om de deal te onderzoeken.

De NOS bracht de bezwaren van het commissariaat begin januari zelf al naar buiten. Volgens directeur Jan de Jong is het nieuws van vanmorgen dan ook ‘niets meer dan een bevestiging van wat we al wisten.’ Toch zal het de deal niet in gevaar brengen, stelt hij. “De aanpassingen zijn overkomelijk.” De toezichthouder concludeert na het onderzoek dat de NOS zich op deze manier ‘dienstbaar maakt aan de commerciële belangen van FOX Sports’ en eist aanpassing van het contract. De kans dat de gewilde eredivisierechten straks opnieuw op de markt komen, iets waar Sanoma en Talpa – als eigenaren van SBS – maar ook RTL op zullen hopen, is klein. NOS en FOX zijn van zins de wijzigingen voor 18 maart gezamenlijk door te voeren.

NOS-directeur De Jong: “We zijn het er niet mee eens, maar we zullen het niet op problemen laten aankomen, zo simpel is het ook.” Volgens De Jong is het ‘raar’ dat FOX-experts geen naambordjes mogen krijgen als ze aanschuiven bij Studio Voetbal. “Dat doen we bij alle gasten, dus zou het heel vreemd zijn om dat bij deze heren niet te doen.” De verwijzingen op zondagmiddag heeft de NOS al geschrapt, meldt De Jong. “We hebben nog tot 18 maart de tijd om deze aanpassingen te doen. We doen dat uiteraard in overleg met FOX.”

Bron: De Volkskrant/Broadcast Magazine

Bericht delen