woensdag 17 januari 2018

NOS-correspondent Kees Broere stopt ermee

Van Kenia tot Nigeria en van Somalië tot Mali, Afrika-correspondent Kees Broere is de afgelopen tien jaar voor de NOS bijna overal geweest. Dit weekend verlaat hij het continent en de NOS. Onderstaand zijn afscheidsbrief.

‘De afgelopen ruim tien jaar heb ik, bijna altijd samen met cameraman Sven Torfinn, geprobeerd u iets te laten zien uit Afrika, dat zo diverse continent waar ik sinds 1998 heb gewoond en gewerkt. Beelden van een continent dat op allerlei manieren in beweging is.

We gingen op pad om reportages te maken bij het nieuws. Maar welk nieuws precies? Als een oppositiepoliticus populairder lijkt te worden dan de zittende leider, is dat dan nieuws? Wel als het in Duitsland het geval is, niet als het in Togo gebeurt.

“De drempel ligt hoog”, zo heet het dan, en “Afrika is voor veel mensen ver weg”. Dat is begrijpelijk, en niet eens zo erg. Kwestie van proberen de drempel voor u als kijker wat lager te maken en het continent, waar vooral mensen wonen als u en ik, voor kijkers wat dichterbij te brengen.

Of dat is gelukt, mag u zelf beoordelen. Ikzelf heb het in elk geval fascinerend gevonden om uit zo veel verschillende landen verslag te mogen doen, niet alleen in woord voor de Volkskrant, maar ook in beeld voor de NOS en voor Nieuwsuur.

Van de ongeveer 35 Afrikaanse landen die ik bezocht, stemde de situatie me eigenlijk maar in enkele gevallen echt somber. De ellende die ik soms zag, werd meestal getemperd door de vreugde over de ontmoeting met zo veel hartelijke mensen. Zelfs toen ik in Liberia was, voor reportages over ebola.

En: bij televisiereportages wil Hilversum vaak dat je ook laat zien dat jij, de correspondent, echt zelf voor de beelden verantwoordelijk bent. En dus zaten in die verhalen van pakweg twee minuten ook een paar seconden waarin u mij sprekend in beeld zag. Een ‘standupper’, zoals dat heet.

Ik kan me voorstellen dat u niet per se gelukkiger werd als u een seconde of tien naar mij moest kijken. Zelf vond ik het soms jammer van de tijd die daarmee van de ‘echte’ beelden in de reportage afging. Maar goed, het hoorde er nu eenmaal bij. En weet u: soms was het gewoon ook ontzettend leuk om te doen.’

Bron: NOS/Kees Broere/BM

Bericht delen