dinsdag 16 januari 2018

NOS betaalt 70 miljoen voor voetbalsamenvattingen

De NOS betaalt circa 70 miljoen euro voor het behouden van de uitzendrechten van de samenvattingen van het eredivisievoetbal. Dat heeft directeur Jan de Jong bevestigd tijdens een bijeenkomst van de omroep.

In maart maakte de NOS bekend dat het de uitzendrechten van de samenvattingen van de voetbalwedstrijden voor de komende drie jaar heeft veiliggesteld. De Jong zei tevens dat het bedrag dat de afgelopen twaalf tot vijftien jaar is betaald ongeveer gelijk is gebleven en nog altijd zo’n 40 procent lager ligt dan Talpa ooit betaalde. “We zijn dus niet marktverstorend bezig”, aldus de NOS-directeur.

De volledige wedstrijden van de eredivisie worden tegenwoordig live uitgezonden door FOX. De Jong deed tijdens de presentatie uit de doeken welke afspraken de twee omroepen met elkaar hebben. “Er circuleren allerlei wilde verhalen over geheimzinnige deals met FOX, maar die zijn er niet.”

De zenders zijn overeengekomen dat ze tegen betaling gebruik mogen maken van elkaars archief en de NOS mag op zondagmiddag aandacht besteden aan alle gespeelde eredivisiewedstrijden. Ook mag de publieke omroep tegen een marktconforme vergoeding FOX-analisten als Kees Jansma en Jan van Halst uitnodigen voor Studio Voetbal.

Staatssecretaris Sander Dekker (Media) zei in juli dat de NOS inzicht zou moeten geven in wat de omroep jaarlijks betaalt voor het uitzenden van samenvattingen van de eredivisie. Dekker vindt ook dat biedingen op grote sportevenementen als EK’s en WK’s voetbal en de Olympische Spelen transparanter moeten worden. Het was een reactie op een verzoek van VVD-Kamerlid Ton Elias. Die wil controleren waar de honderden miljoenen euro’s publiek geld in Hilversum precies naartoe gaan.

De NOS en de eredivisie hebben aanvankelijk afgesproken dat de betaalde bedragen niet openbaar mogen worden gemaakt, maar Dekker besloot de factuur alsnog te vorderen. “Sportrechten worden betaald met publiek geld, dus moet de Kamer zijn controlerende werk kunnen doen”, stelt hij.

Bron: RTL Nieuws/Broadcast Magazine

Bericht delen