Noodfonds opgericht voor filmmakers in oorlogsgevaar
woensdag 9 maart 2022

Noodfonds opgericht voor filmmakers in oorlogsgevaar

Filmprofessionals die gevaar lopen door de oorlog in Oekraïne kunnen een beroep doen op een nieuw filmfonds van de International Coalition for Filmmakers at Risk (ICFR).

ICFR is een initiatief van het Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA), het International Film Festival Rotterdam (IFFR) en de European Film Academy. De steun is voor Oekraïense makers, maar ook voor hun collega’s uit Rusland en Wit-Rusland die zich uitspreken tegen de oorlog.

Direct toen de oorlog uitbrak zijn ICFR en het fonds op zoek gegaan naar financiële middelen. In de afgelopen dagen zijn aanzienlijke financiële bijdragen toegezegd door de belangrijkste nationale en regionale filmfinancierings-instanties van Duitsland (€ 100.000) en door vele individuele donoren.

Het noodfonds voor filmmakers heeft tot doel om filmmakers met kleine subsidies van € 500, € 1000 of € 1500 te helpen bij tijdelijke verhuiskosten, juridische- en administratieve kosten zoals visa, en initiële maar noodzakelijke uitgaven, die nodig zijn in de huidige situatie. Filmmakers die hiervoor in aanmerking komen kunnen rechtstreeks contact opnemen met het Noodfonds via contact@icfr.international

Het bestuur van ICFR beslist wie subsidie krijgt. Zie voor meer informatie deze website. De organisatie meldt: ‘We doen een beroep op filmprofessionals en organisaties over de hele wereld zich bij ons aan te sluiten en ons te steunen, terwijl we onze collega’s bij proberen te staan in deze sombere tijd.’

Bron: ICFR/BM

Bericht delen