Nominaties NL Awards bekendgemaakt
woensdag 14 maart 2018

Nominaties NL Awards bekendgemaakt

“Het was een feestje om te doen.” Zo omschrijft de nieuwe voorzitter van de NL-awards Rein Tolsma zijn werk als juryvoorzitter. Vandaag zijn de nominaties voor de jaarlijkse prijzen voor de beste producties van de regionale omroepen bekend gemaakt. De uitreiking van de prijzen is op 4 april in Eindhoven tijdens NL Media Event, het jaarlijkse congres voor medewerkers van de regionale omroepen.

Tolsma is als oud-hoofdredacteur van Omrop Fryslân goed op de hoogte van wat speelt bij de regionale omroepen. Nu hij met pensioen is, heeft hij veel tijd om bijdrages uit het hele land te bekijken en te beluisteren. “Dus de uitnodiging om voorzitter te worden kwam op een goed moment. Het was een eer om te doen en erg leuk en leerzaam bovendien. De kwaliteit van de inzendingen was hoog, de omroepen zijn goed bezig. Maar sommige hebben net iets meer durf en iets meer avontuur en dat vind ik te prijzen. Het plezier van de makers spat er dan vanaf. Makers die niet denken in vaste formats, maar gewoon eens gek durven doen. Een onderwerp vanuit een onverwachte hoek op een verrassende manier benaderen. Iets extra’s bieden. Een idee, sfeer of aanpak die kijkers of luisteraars op het puntje van hun stoel brengt. Dat hebben wij als jury ook meegewogen in onze beoordeling.”

In zes categorieën zijn in totaal achttien nominaties toegekend. Het gaat om radio- en tv-programma’s, onlineproducties, projecten en journalisten in de nieuwe categorie ‘Jong Talent’. Die nominaties kwamen er niet zonder slag of stoot. “En dus discussieer je met gedreven vakmensen die ieder hun specialiteit hebben over alle inzendingen. Het waren pittige gesprekken en in veel categorieën hebben we er een tijd over gedaan om een winnaar te kiezen. Dat is een goed teken.”

De zes winnaars dingen mee naar de categorieoverstijgende Gouden NL-Award. Een prijs van 2500 euro voor de beste productie van het jaar. Vorig jaar werd die prijs gewonnen door Omroep Brabant voor hun onderzoek naar misstanden in een tbs-kliniek.

Goed nieuws voor radioliefhebbers, want na de kritiek van vorig keer over het mindere niveau van de radio-inzendingen, was het dit jaar smullen voor de jury. “Dat deed ook mijn radiohart goed. In de categorie ‘Beste Radioprogamma’ hebben we drie geweldige genomineerden, maar bij ‘Beste Documentaire’ zit dit keer ook een radio-documentaire. Goed nieuws!”

Bekijk het overzicht van de nominaties hier.

Bron: RPO/BM

Bericht delen