dinsdag 16 januari 2018

Nominaties Lira Scenarioprijs 2011 bekend

De nominaties van de Lira Scenarioprijs zijn bekend. De jury, bestaande uit Ronald Plasterk (voorzitter), Hanneke Groenteman, Ivo van Hove, Geert Lageveen en Cornald Maas, heeft gekozen voor:

Tamara Bos en Mieke de Jong voor Annie M.G. (2009, VARA/NTR)
In deze zevendelige serie volgen we de zeventigjarige Annie M.G. Schmidt. Het bestaan van deze ‘Annie op leeftijd’, die nog dagelijks converseert met haar overleden man Dick, vormt het raamwerk van waaruit haar leven en werk middels uitstapjes in verleden en fantasie worden belicht. Zang, dans en humor vormen hierbij vaste onderdelen.

Pieter Bart Korthuis, Franky Ribbens en Elbe Stevens, voor Penoza (2010, KRO)
Penoza schetst een indringend beeld van de Nederlandse onderwereld waarin keuzes met betrekking tot familie en loyaliteit op het scherp van de snede worden gebracht.

Jacqueline Epskamp voor De Fuik (2008, VPRO)
Deze Telefilm gaat over het gereformeerde gezin Groot, waarvan de vier dochters uit huis geplaatst dreigen te worden. De vader raakt in paniek en besluit met zijn gezin te vluchten. In het nauw gedreven tiranniseert hij zijn gezin steeds meer. Een angstige en beklemmende film, gebaseerd op een waar gebeurd verhaal.

De Lira Scenarioprijs vertegenwoordigt een geldbedrag van 15.000 euro en is de grootste scenarioprijs in het Nederlands taalgebied. In 2011 wordt de Lira Scenarioprijs uitgereikt aan de scenarist van het beste Nederlandse televisiedrama dat tussen 2007 en 2010 op de televisie werd uitgezonden. Dit jaar wordt de prijs voor de tiende maal uitgereikt. De bekendmaking van de prijswinnaar vindt plaats op donderdag 15 september. .

Vorig jaar ging de prijs naar Maike Meijer en Margot Rôs, de makers van Toren C. Genomineerde Tamara Bos is de enige die de prijs al eerder in ontvangst heeft mogen nemen.

Bron: Lira Scenarioprijs/Broadcast Magazine

Bericht delen