dinsdag 16 januari 2018

Nipkowschijf voor O'Hanlons Helden

De VPRO is de winnaar van de Nipkowschijf voor het programma O’Hanlons Helden. Giel Beelen van de VARA wint de Zilveren Reissmicrofoon. Van God Los van BNN krijgt een eervolle vermelding. Het VPRO-kinderprogramma Taarten van Abel krijgt de Ere Nipkowschijf.

De jury van tv-recensenten meldt het volgende over de grote winnaar: “Geen betere en geestiger reisleider dan deze excentrieke en belezen Engelsman”. O’Hanlon weet op oude thema’s, zoals kannibalisme, een nieuw licht te werpen. En dat levert verrassend mooie televisie op. De ontdekte wereld is helemaal niet zo ontdekt, zo blijkt uit deze bijzondere reeks.

Het kinderprogramma Taarten van Abel (VPRO), met presentator annex bakker Siemon de Jong, is onderscheiden met de oeuvreprijs Ere Zilveren Nipkowschijf. “Goeie kinder-tv is ook goeie volwassen-tv”, vindt de jury. De Jong, die aan zijn tiende seizoen bezig is, belicht op unieke wijze de problemen waarmee kinderen worstelen, en wekt daarmee zowel een lach op als een traan. “Je ziet de kinderen groeien voor de camera door het vertrouwen dat De Jong hun schenkt”, aldus de jury.

Een eervolle vermelding gaat naar de BNN-dramareeks Van God los. De serie bestaat uit losstaande afleveringen met elk haar eigen plot en personages. Ook heeft elke aflevering een andere regisseur.

Een eervolle vermelding is eveneens toegekend aan het Radio 6-project De zwarte lijst. “Het is niet makkelijk om soul en jazz toegankelijk te maken voor een breed publiek, maar daar slaagt dit programma heel goed in”, vindt de jury. “Bovendien verbindt het de diverse omroepen die op deze zender een nieuwe weg zijn ingeslagen.”

Giel Beelen krijgt de Zilveren Reissmicrofoon als beste radiomaker. “Giel Beelen ademt radio”, meent de jury. In Giel! (VARA) toont hij zich een vernieuwende hoofdrolspeler van de Nederlandse radio. Hij blijft zichzelf en past zijn stijl niet aan aan heersende trends.

De prijzen worden op 6 juni overhandigd aan de winnaars in De Vorstin in Hilversum. Broadcast Magazine maakt de uitreiking mede mogelijk. Zie ook de website www.nipkowschijf.nl.

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen