dinsdag 16 januari 2018

Nipkowschijf voor O’Hanlons Helden

In De Vorstin in Hilversum is woensdagmiddag de Zilveren Nipkowschijf overhandigd aan de makers van het VPRO-programma O’Hanlons Helden. De Nipkowschijf is de prijs voor het beste Nederlandse televisieprogramma, gekozen door omroepjournalisten. O’Hanlon was eerder al de ster van Beagle, de VPRO-serie over Darwin, en trad afgelopen maanden voor dezelfde omroep in het voetspoor van zijn favoriete, negentiende-eeuwse avonturiers.

Juryvoorzitter Henk van Gelder las het juryrapport voor: “De VPRO had geen betere gids kunnen uitkiezen. O’Hanlon is erudiet, geestig, excentriek en een begenadigd verteller. Als hij in de avondzoelte van Gabon ontdekkingsreiziger Paul du Chaillu citeert over zoiets gruwelijks als kannibalisme, is zijn onderkoelde conclusie: ‘Wat een pakkende dialogen toch én prima details’.”

De jury bestond dit jaar naast voorzitter Van Gelder uit: Hans Beerekamp (NRC Handelsblad), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant), Koop Geersing (Broadcast Magazine, e.a.), Henk van Gelder (freelance), Sjak Jansen (Spreek’buis, e.a.), Frédérique de Jong (freelance), Christjan Knijff (Het Parool), Walter van der Kooi (De Groene), Willem Pekelder (Trouw), en Roeland van Zeijst (Broadcast Magazine, e.a.).

Bron: Stichting Nipkow/Broadcast Magazine

Bericht delen