Nina Jurna nieuwe NOS-correspondent Latijns-Amerika
zaterdag 27 november 2021

Nina Jurna nieuwe NOS-correspondent Latijns-Amerika

Nina Jurna wordt de nieuwe NOS-correspondent voor de regio Latijns-Amerika. Zij volgt per 1 maart 2022 Marc Bessems op, die dan terugkeert naar Nederland.

Jurna is bepaald geen vreemde op het continent: tussen 2000 en 2011 was haar standplaats Paramaribo en sindsdien werkt ze vanuit Rio de Janeiro in Brazilië.

Na haar studie Journalistiek aan de Hogeschool Windesheim ging Nina aan de slag bij de Amsterdamse tv-zender AT5. Ze vertrok vervolgens naar Suriname en werd daar correspondent voor RTL Nieuws en verscheidene Nederlandse dagbladen. Na haar verhuizing naar Rio de Janeiro werd ze in 2015 correspondent Latijns-Amerika voor NRC Handelsblad. Ze blijft ook werkzaam in deze functie voor die krant.

“Dit gebied bestaat voor een groot deel uit jonge en nog wankele democratieën waarbij de diepgewortelde ongelijkheid een grote rol speelt”, zegt Jurna, die zowel Portugees als Spaans spreekt. “Verder spelen hier grote actuele vraagstukken, zoals klimaatverandering, ontbossing en – ook hier – een vluchtelingencrisis. Hoewel ik hier al een langere tijd woon, blijft deze regio me fascineren. Latijns-Amerika is een enorme smeltkroes van culturen, een continent met een grote diversiteit. Er liggen hier volop verhalen. Ik kijk er naar uit om Latijns-Amerika nog meer op de kaart te zetten met eigenzinnige bijdragen en nieuwsreportages voor tv, radio en online.”

Esther Bootsma, chef van de Buitenlandredactie van NOS Nieuws: “Nina is een ervaren en veelzijdig journaliste, met een geweldig oog voor menselijke verhalen. Ze heeft een uitgebreid netwerk op dit dynamische continent vol economische en politieke tegenstellingen, en wil graag op pad om al die verhalen te vertellen. We zijn heel blij dat we zo’n goede opvolger van Marc Bessems hebben kunnen vinden.”

Bron: NOS/BM

Bericht delen