Nieuwsplein33 wordt mediaplatform voor Amersfoort
woensdag 24 maart 2021

Nieuwsplein33 wordt mediaplatform voor Amersfoort

Nieuwsplein33 wil de komende jaren hét mediaplatform voor de gemeenten Amersfoort en Leusden worden. De initiatiefnemers hebben die ambitie eind vorige week kenbaar gemaakt bij het Commissariaat voor de Media. Ook de gemeenten zijn inmiddels op de hoogte van de plannen.

RTV Utrecht,  BDUmedia, De Stadsbron en Bibliotheek Eemland slaan op deze manier de handen ineen om Amersfoort en Leusden aan een lokaal mediaplatform te helpen: Nieuwsplein33.

“Een uniek plan”, noemt Gerard Schuiteman van RTV Utrecht het. “Dit bestaat in Nederland nog niet”, zegt hij enthousiast. De initiatiefnemers denken dat dit een goede manier is om samen een journalistieke vuist te maken. Schuiteman: “Nieuwsplein33 is hét adres waar Amersfoorters en Leusdenaren terecht kunnen voor relevante informatie uit hun woonplaats.”

“We geven alle ruimte aan de journalistiek. Dat betekent dat we de schaarse middelen die beschikbaar zijn voor een lokale omroep zoveel mogelijk in journalisten willen investeren en niet in dure faciliteiten voor televisie en radio. Bovendien zijn er meer eigentijdse kanalen om de nieuwsconsument te bereiken.”

Geen traditionele radio en televisie dus. “Maar wel journalistieke verhalen in de vorm van geschreven tekst, video, podcast en debat”, aldus Schuiteman. Die zullen worden verspreid via verschillende digitale kanalen zoals een app, een website, maar ook de social media zullen veelvuldig worden ingezet.

De initiatiefnemers denken dat doel te kunnen bereiken door slim gebruik te maken van de reeds bestaande infrastructuur bij de deelnemende partijen. Schuiteman: “We hebben met elkaar journalistieke know-how, diepgaande kennis van de regio, kennis van techniek en we beschikken over facilitaire middelen. Het nieuwe platform, Nieuwsplein33, zoals dat ons voor ogen staat moet daarvan gaan profiteren. En vice versa, natuurlijk. Dat alles om uiteindelijk Amersfoort en Leusden betere lokale journalistiek te bieden.”

Het bewaken van de onafhankelijke positie van Nieuwsplein33 is in handen gegeven van een stichting. De initiatiefnemers onderzoeken de mogelijkheid om de nieuwe redactie (bestaande uit vijf journalisten) onderdak te kunnen geven in de Amersfoortse bibliotheek. Schuiteman: “Dat is een ideale plek in het hart van het verzorgingsgebied om zichtbaar en goed bereikbaar te zijn voor iedereen die in contact met ons wil komen.”

De nieuwe concessie wordt naar verwachting met ingang van 1 oktober 2021 verleend door het Commissariaat voor de Media.

Bron: RTV Utrecht/BM

Bericht delen