woensdag 17 januari 2018

Nieuwe VPRO-reisserie Made in Europe

Dimitri Verhulst presenteert in 2017 de nieuwe VPRO-reisserie Made in Europe, geproduceerd door Stepping Stone Producties. De Belgische schrijver Dimitri Verhulst neemt ons in acht afleveringen mee langs de iconen van de Europese cultuur.

Wat vormt de basis van het culturele DNA van ons continent? Tijdens de rondreis langs de belangrijkste halteplaatsen van de Europese cultuur ziet en hoort hij de iconen: van pop tot klassiek, van literatuur tot populair en van arthouse tot kaskraker.

De reisserie Made in Europe is geïnspireerd door het gelijknamige boek van Pieter Steinz. Schrijver en dichter Verhulst gaat in het programma op zoek naar het ontstaan van een icoon en hoe dat kunstwerk weer tot inspiratie voor nieuwe generaties heeft geleid. Zo heeft de legende van Koning Arthur ervoor gezorgd dat Monty Python zijn bijtende satire kon maken. En heeft Kraftwerk het fundament gelegd voor de hedendaagse dancemuziek.

In elke aflevering komen er drie iconen aan bod uit verschillende landen en uiteenlopende disciplines. En daarbij komen onvermoede lijnen samen, want wie zou Socrates, Pippi Langkous, Jacques Brel en Pussy Riot bij elkaar zetten? In de aflevering Rebellie ontdekken we dat deze vier iconen overeenkomsten hebben en meer dan eens elkaar hebben geïnspireerd.

Made in Europe is een ode aan de vrije geest, aan de individualiteit en vrije expressie. Geen exclusief domein van de Europese cultuur, maar ze zijn wel in grote mate gevormd door Europa. Sterker nog, ze hadden nergens anders dan in Europa gemaakt kunnen worden.

De VPRO zendt Made in Europe in het voorjaar van 2017 uit op zondagavond op NPO 2.

Bron: VPRO/Broadcast Magazine

Bericht delen