Nieuwe streekomroep 1Achterhoek gelanceerd
vrijdag 1 juli 2022

Nieuwe streekomroep 1Achterhoek gelanceerd

Vanaf vrijdag 1 juli vormen de drie lokale omroepen RTV Slingeland uit Winterswijk, Gelre FM uit Oost Gelre en Aladna FM uit Aalten één streekomroep met de naam 1Achterhoek. De nieuwe streekomroep komt toe aan de landelijke wens om het nieuws dichtbij de burger te brengen. Met radio, televisie en online nieuwsmedia bereikt 1Achterhoek 130.000 inwoners in de Achterhoek via deze mediakanalen.

Een fris logo, een uniforme uitstraling en met volop ruimte voor mediaontwikkelingen als podcast en videostreamen. Dit met het oog om ook jong publiek te bereiken. “Het is echt een nieuwe start voor de streekomroep 1Achterhoek waarbij iedereen kan aanhaken”, zegt voorzitter Hylke ter Beest van de Stichting Achterhoekse Publieke Omroep.

Achter de schermen is voor de eenwording in de afgelopen maanden hard gewerkt. “We hebben er dankzij onze vrijwilligers ontzettend veel energie ingestoken, waardoor er veel meer energie gaat uitkomen”, zegt penningmeester Erik Luiten. Secretaris Marten Vissers is blij dat de televisietak naast uit Winterswijk nu ook de onderwerpen uit Aalten en Oost Gelre kan brengen met het drievoud aan betrokken medewerkers.

Door samenwerking in 1Achterhoek versterken de drie omroepen elkaar. Marten Vissers: “In de huidige tijd met razendsnelle ontwikkelingen is het voor een lokale omroep niet mogelijk te investeren in middelen. Door de samenwerking die nu tot stand is gekomen in 1Achterhoek, kunnen we de vele vrijwilligers professioneel ondersteunen, dankzij de extra subsidie vanuit de drie gemeenten. Er zijn professionals begonnen die op journalistiek gebied én met camera- en productietechniek de medewerkers ondersteunen en continuïteit kunnen bieden in ons aanbod op onze mediakanalen. Zij zijn er ook om stagiairs op te leiden en om nieuwe medewerkers aan te trekken en te begeleiden.”

Doordat de drie lokale omroepen 1Achterhoek vormen, voldoet de streekomroep aan het door het Commissariaat voor de Media vereiste Lokaal Toereikend Media-Aanbod (LTMA) op radio, tv, internet en social media. In deze lijn voor de media in Nederland werkt 1Achterhoek samen met omroep Gelderland. Marten Vissers: “De samenwerking met Omroep Gelderland heeft vele voordelen: behalve delen in de nieuwsvoorziening kunnen we nu een breder publiek bereiken.”

Bron: 1Achterhoek/BM

Bericht delen