Nieuwe cao voor medewerkers RTL Nederland
woensdag 17 januari 2018

Nieuwe cao voor medewerkers RTL Nederland

FNV Media & Cultuur en RTL Nederland zijn het eens geworden over een nieuwe eenjarige cao. “Na lange en niet altijd gemakkelijke onderhandelingen hebben we afspraken gemaakt over onder andere loon, salarisdoorgroeimogelijkheden, een prestatiebonus, duurzame inzetbaarheid en minder onzekere contracten”,  aldus Martin Kothman, bestuurder van FNV Media & Cultuur.

Ook wordt het vaderschapsverlof verruimd naar 5 dagen en worden jeugdschalen afgeschaft. RTL Nederland hield lang vast aan het verslechteren van arbeidsvoorwaarden. Zo wilde RTL geen loonsverhoging afspreken en verslechteringen doorvoeren in de onregelmatigheidstoeslag en de prestatiebonus. Kothman: “Wij zijn blij dat we deze race naar beneden hebben kunnen stoppen bij de omroep. Ook hebben we afspraken gemaakt om de doorgeschoten wirwar aan onzekere contracten terug te dringen.”

Om gezond de eindstreep te halen, zijn er afspraken gemaakt over duurzame inzetbaarheid. Zo kunnen medewerkers die langer dan tien jaar in dienst zijn door een nieuwe carrière-switchregeling op vrijwillige basis hun carrière buiten RTL voortzetten. Verder is een sociale regeling opgenomen in de cao in het geval dat programma’s of bedrijfsactiviteiten worden beëindigd. Dit bevat onder andere afspraken over herplaatsing, aanvulling op de transitievergoeding op basis van leeftijd, vergoeding van scholing en/of van-werk-naar-werktrajecten van 3.500 euro (tot vijftig jaar) of 5.000 euro (voor vijftig jaar en ouder).

De cao, die voor 700 mensen geldt, loopt van 1 januari 2017 tot 1 januari 2018. In die periode krijgen medewerkers een structurele loonsverhoging van 1,5 procent en een prestatie-uitkering  bij goed functioneren en bedrijfsresultaat van vijf procent. De leden van FNV en de NVJ hebben inmiddels ingestemd met het akkoord.

Bron: FNV/BM

Bericht delen