dinsdag 16 januari 2018

Nieuw Tour de France-programma bij NOS

Na twaalf succesvolle jaren van De Avondetappe komt de NOS komende zomer met een nieuw Tour-programma. Presentator Mart Smeets en het late night-uitzendtijdstip maken plaats voor een nieuw programma in de vooravond, gepresenteerd door Dione de Graaff en Henry Schut.

Een programma dat bovenop de koers zit en waarin alles draait om de Tour, de renners en de gasten. Mart Smeets blijft aan dat programma verbonden. Hij zal dagelijks een historische rubriek maken. Welke titel het nieuwe programma krijgt, is nog niet bekend. Vast staat wel dat het dagelijks op de tijd van De Wereld Draait Door te zien is op NPO 1.

Maarten Nooter, hoofdredacteur NOS Sport: “We doen dit omdat dit het perfecte moment is om te vernieuwen. De Avondetappe was nog steeds een goed programma, maar we willen ook naar de toekomst kijken en de kijker blijven verrassen, zoals we dat eerder dit jaar deden met de Sportwinter in Sotsji en Studio Brasil tijdens het WK. 2015 is een mooi jaar om te vernieuwen.”

“De Tour start in Nederland en er zijn geen concurrerende super-evenementen zoals de Olympische Spelen of het WK voetbal. Alle ruimte dus om te focussen op een nieuw programma, een nieuw tijdstip, een nieuw format en nieuwe presentatoren. Een programma met De Graaff en Schut, maar ook – zij het in een andere rol – met Mart, die overloopt van de wielerkennis en die we er daarom graag bij houden.”

Twee keer eerder al werd over gesproken over stoppen met De Avondetappe. Na de editie van 2011, toen Smeets 65 werd, en opnieuw na de editie van 2012. Nooter: “We zijn dus nog drie jaar doorgegaan en we hebben daar ook iedere keer na afloop van een Tour over gesproken. Dus anders dan wel eens wordt beweerd ook dit keer. Maar nu is het echt tijd voor vernieuwing en verandering.”

Mart Smeets: “Het is goed en verstandig dat de NOS voor een nieuwe koers kiest. Waar mijn gevoel soms zei ‘Waarom niet nog een jaar?’, zei mijn verstand direct ‘Zo is het goed geweest’. Het goed volgen van de Tour werd de laatste jaren fysiek steeds moeilijker, vandaar. Hoe ik in het nieuwe programma zal passen, zal uit komende gesprekken naar voren komen. Ik heb wel wat ideeën. De Graaff en Schut gaan een ander televisieprogramma maken dan De Avondetappe, dat vanaf nu dus ook voltooid verleden tijd is.”

Bron: NOS

Bericht delen